Агата Кристи: Няма нищо по-изтощително от човек, който винаги е прав

"Сюжетите за моите детективски романи ми хрумват, докато мия съдове. Това е такова идиотско занимание, че неволно ти идва мисълта за убийство."

На 15 септември 2020 г. се навършват 130 години от рождението на британската писателка Агата Кристи, влязла в историята като "кралицата на криминалния роман".

Истинското й име е Агата Мери Кларис Милър. Тя е родена на 15 септември 1890 година в английското курортно градче Торки в графство Девън в заможно семейство.

Първия си криминален роман "Аферата в Стайлс" Кристи пише през 1916 година, а той излиза едва през 1920 година. В него дебютират гениалният белгийски детектив Еркюл Поаро, капитан Артър Хейстингс и инспектор Джап. Впоследствие тези персонажи ще бъдат основни в над 30 произведения на авторката.

Общо Агата Кристи е публикувала 14 сборника с разкази, 17 пиеси, 66 детективски романа, множество повести и драми с криминален сюжет, включително 6 романтични новели, написани под псевдонима Мери Уестмакот.

Сред най-популярните й книга са "Убийство в "Ориент-експрес", "Смърт край Нил", "Десет малки негърчета", който Кристи счита за най-доброто си произведение.

По данни на изследване, проведено през 2019 година, Агата Кристи е най-популярният автор в света. Нейните книги заемат трето място по продажби след Библията и произведенията на Шекспир. Продадени са над милиард екземпляра от нейните криминални романи, издадени на английски език, и още толкова, преведени на над 100 езика. Тя е и най-превежданият автор в света.

През 1971 година Агата Кристи е отличена с Ордена на британската империя. На 12 януари 1976 година тя приключва жизнения си път на 85-годишна възраст.

"Има поговорка, че за мъртвите трябва да се говори или добро, или нищо. Според мен, това е глупост. Истината винаги си остава истина. Щом подхванахме темата, трябва да се сдържаме, когато говорим за живите. Защото тях можем да ги обидим - за разлика от мъртвите."

Ето и някои убийствени цитати от майсторката на криминалето:

Умният човек държи своите съображения при себе си.

Безупречната репутация е първата необходимост за измамника.

Ако се опитваш да съживиш миналото, то в края на краищата се появява, но в изопачен вид.

Никога не мислете, че вие знаете по-добре, какво е най-добро за хората около вас.

Странно, жените от любов се разхубавяват, а мъжете изглеждат като болни овце.

Неопровержимата логика е характерна за маниаците.

Старите грехове имат дълги сенки.

Най-важните моменти от живота си разпознаваш, когато вече е твърде късно.

Политикът иска да остане на поста си винаги воден от най-висши подбуди.

Ако поставиш главата си в устата на лъв, не трябва да се оплакваш, в случай че един ден той я отхапе.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини