Деца, отгледани сред зеленина, имат по-високо IQ и по-малко поведенчески проблеми

Децата, отгледани в градове с достъп до зелена среда, са по-интелигентни и по-малко податливи на поведенчески проблеми, твърди изследване.

Обособяването на по-големи зелени пространства в урбанизираните центрове би могло да доведе до “промяна в коефициента на интелигентност на населението”, като децата постигат по-добри резултати, според учени от университетите в Хаселт и Гент.

Учените наблюдавали над 700 деца на възраст между 8 и 15 години и открили, че разширяване на зелените зони с 3.3% в радиус от 3 км от адреса по местоживеене, води до увеличаване на коефициента на интелигентност с 2.6 точки.

Най-силно изразени били разликите между децата с най-ниско IQ, при които дори най-малките подобрения биха имали съществено въдействие.

Била открита и връзка между близостта на зелените зони с по-малкия брой поведенчески проблеми.

Според изследователския екип тази връзка е валидна за всички социално-икономически групи.

Резултатите сочат, че добре планираните зелени градове са важни за създаване на оптимална среда за развитие на децата.

Изследването посочва, че зелени пространства, като паркове, тревни площи, градини и райони с дървета, имат екологични ползи и намаляват шума и замърсяването на въдуха.

Шумът и замърсяването са свързани с нарушено когнитивно развитие при децата. Нещо повече зелените пространства насърчават физическата активност, намаляват стреса, облекчават симптомите на депресия, тревожност и стрес и стимулират социалните контакти.


Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини