Задава ли се водна криза в Източна България и Старозагорско?

Критично е състоянието на язовирите "Тича", "Камчия" и "Ястребино"

Предстои ни водна криза, ако няма валежи и сняг. Тежко е положението в Източна България, където язовирите „Тича”, „Камчия” и „Ястребино” са в критично състояние. Опасенията са, че на много места може да има водни режими, ако няма дъжд и сняг.

С просто око е видимо намаляването на водата в язовир „Тича”. Водоемът снабдява с вода Шумен, Търговище и Велики Преслав, както и още 3 по-малки населени места. Водата в него е спаднала с близо 20 милиона кубика само от началото на пролетта. При пълен обем от 311 милиона кубика – в него сега има 148. Според властите това количество би трябвало да стигне за следващите две години. По-бързо обаче може да се стигне до водна криза с язовир „Камчия”, ако няма валежи. Той дава вода на Бургас и Варна. Заради намаляващото му ниво са редуцирани подаваните водни обеми към двата морски града. През седмицата екоминистърът Емил Димитров представи дори идея количествата вода от „Камчия”, които се подават към Варна да бъдат намалени, за да може по-голям обем от водоема да се ползва за Южна България. Трябва да се търсят и алтернативни варианти за водоснабдяване.

През пролетта на 2018 година се наложи контролирано изпускане на язовир „Тича“ заради прекалено високо ниво. „Този язовир действително има много голяма водосборна площ. Но са необходими обилни дъждове, каквито бяха през 2017, началото на 2018 година, когато имаше изпускане на язовира, когато преля язовира. От тогава – графика за обема на язовира е само надолу”, коментира Стефан Желев, областен управител на Шумен

Ниското му ниво днес разкрива както стари пътища, така и потънал преди десетилетия кораб. Там тополите , малката върбичка, виждаш ли я - до там беше. Толкоз не съм го виждал толкова паднал за 30 години”, допълни Желев.

По стария довеждащ водопровод често се налагат ремонти, които остават без вода над 120 000 души. Докато се чака изграждането на нов водопровод и пречиствателна станция за близо 126 милиона лева. „Няма да има загуби, водата ще преминава през пречиствателна, така че ако в язовира има замътване като това, което имаше през 2018 година – няма да се чувства тази мътност по тръбите. Това са неща, които кардинално подобряват ВиК сектора в Шумен”, каза още Стефан Желев.

Като алтернатива за водоснабдяването не само на Шумен и Търговище, но и на Нови пазар и Каспичан се разглежда недовършената система „Дунав“, която разчита на кладенци. „Тя е алтернативен водоизточник. Може да има около 50%, което е напълно достатъчно, ако възникне авария – да може да бъде отстранена. Може и да продължат тези години със суша,да падне водата. Докато в тези кладенци – проучването показва, че практически е неизчерпаема водата”, обясни областният управител на Шумен.

Нивото на язовир „Ястребино”, който захранва град Антоново, също е критично. При обем от 62 милиона кубика, в него има над 16 милиона. Анализът показва, че ако продължи потреблението и няма валежи, през октомври водоемът ще падне под полезния си обем. 

Притеснения буди и моментното състоянието на язовир "Копринка".

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини