Евтини, достъпни и полезни: Любимите суперхрани на диеотолозите

Ако попитаме петима диетолози за техните любими суперхрани, вероятно ще получим поне десет различни отговора. Сред тях обаче има единомислие за някои продукти, просто защото науката е доказала, че те са изключително важни за човешкото здраве. 

Предлагаме ви някои суперхрани, които се продават навсякъде и лесно могат да заменят хранителните добавки от аптеките.

Боровинки - антиоксидант номер едно

Проучване измежду най-масовите плодове и зеленчуци доказва, че боровинките нямат аналог и конкурент, когато става въпрос за антиоксиданти. А антиоксидантите са страхотна превенция срещу някои видове рак, сърдечни заболявания, деменция. Освен това боровинките осигуряват защита на уринарния тракт. За да си набавите достатъчната дневна доза антиоксиданти, половин купичка боровинки са напълно достатъчни.
 
Овесени ядки за оптимален прием на фибри

Фибрите доказано намаляват кръвното налягане и общия холестерол в кръвта. Овесените ядки са сред добрите въглехидрати и са богати на бета-глюкани. Те държат кръвната захар в стабилни нива, а освен това са и страхотен източник на протеини, който се грижи за мускулното възстановяване и растеж.
 
Зелен чай за супер метаболизъм

Зеленият чай е богат на антиоксиданти и в частност на катехини, които защитават клетките от увреждания. Те намаляват възпаленията в тялото, кръвната захар и иска от сърдечни заболявания. Зеленият чай е сред най-популярните методи за контрол на теглото.
 
Ленено семе срещу възпаления в тялото

Лененото семе не е просто добър източник на фибри - то е пълно с омега 3. Става въпрос за есенциални мастни киселини, които намаляват възпаленията в тялото. Освен това се грижи за здравия вид на кожата. Ако имате проблеми с храносмилането, отново може да пробвате да добавите ленено семе в менюто си.
 
Маслиново масло за сърцето

Зехтинът е здравословна мазнина, която показва в редица проучвания, че се отразява отлично на здравето на сърцето. Освен това може да понижи инсулина и кръвната захар. Зехтинът е богат и на полифеноли, които доказано помагат за намаляване нивата на холестерола в кръвта.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини