Китайският юан става дигитален

Китай може да е първата държава, която изостави физическите пари в полза на цифрово законно платежно средство.

Част от причините Китай да поеме водеща роля при създаването на подкрепена от държавата цифрова валута е, че първоначално в страната липсва инфраструктура за разплащане, базирана на кредитни карти като в други страни, например САЩ. Така технологичните компании като Tencent и Alibaba разработиха приложения, които позволяват на хората да обменят пари цифрово с телефоните си.

Приложенията се оказаха изключително успешни и стотици милиони китайски граждани ги използват редовно. Всъщност толкова успешен, че преди шест години централната банка на Китай видя възхищението от развитието на собствен цифров юан. Към април 2020 г.  вече се тества в четири китайски града. Не са известни много подробности за това как действително работи валутата, но някои неща са ясни. Цифровият юан е обвързан със стойността на нормалния, физически юан.

Тъй като китайската дигитална валута е подкрепена от държавата, това означава, че правителството носи отговорност за нея и тя трябва да бъде стабилна в сравнение с криптовалути като Bitcoin, където стойността може да се колебае диво. И понеже е подкрепена от държавата, това означава, че ще бъде по-широко приета.

Но как ще работи цифровият юан, какви са плюсовете и минусите, как се различава от криптовалутата и какво означава това за останалата част от света, използващ пари? Предстои да се види и има различни прогнози на този етап. Една съществена разлика е, че макар да е публична, криптовалутата е анонимна. Дигиталният юан, точно обратното, е държавен, под контрона на китайската централна банка и всяка операция с него е свързана с конкретния му собственик, съответно получател.

"За първи път откакто са измислени хартиените пари преди около 1000 години, бъдещето, в което не е кешът е желан, изглежда възможно."

"Виртуалният юан може да засили влиянието на правителството над световната икономика №2 и нейната гигантска индустрия за финансови услуги, а някои наблюдатели смятат, че някой ден може да измести глобалния баланс на световната валутна система, центрирана около щатския долар.", пише Bloomberg.

Преди три месеца управителят на Китайската народна банка (PBoC), Yi Gang, заяви, че първоначалните "вътрешни" тестващи региони са Шенжен, Сучжоу, Ксионг, Ченду и бъдещите локациите на бъдещите зимни олимпийски игри. Засега централната банка не е променила това.

В репортаж на държавна медия се казва, че "дали ще може да дебютира през втората половина на годината, все още не е ясно", което предполага вероятно агресивен график на тестовете за цифровата валута.

Новината в петък беше, че изпитанията за цифровия юан, известен още като DC/EP, ще бъдат значително разширени. Допълнителните региони са Пекин-Тиендзин-Хебей, делтата на река Яндзъ и по-голямата зона на залива Гуандун-Хонконг-Макао.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини