Руската Централна банка разработва дигитална рубла

Централната банка на Русия обяви на своя уебсайт за създаването на цифрова рубла, която трябва да се превърне в третото платежно средство в страната.

Отбелязва се, че окончателното решение по въпроса за дигиталната рубла все още не е взето, доколкото това изисква обществени консултации. В момента в обществото е формирано търсене на "увеличаване на скоростта, удобството и безопасността на плащанията в брой с помощта на съвременни технологии".

Регулаторът също така отбелязва, че много централни банки по света сега разработват свои собствени цифрови пари. Те се различават от безкасовите по няколко параметъра, като съхранение и отчитане в специален портфейл, а не в банкова сметка, възможност за извършване на плащания офлайн без достъп до интернет.

Цифровата рубла няма да бъде криптовалута, тъй като тя се приравнява като платежно средство към паричната и безкасовата рубла и се издава от Централната банка. Технически цифровата рубла ще бъде уникален цифров код, съхраняван в електронен портфейл. Очаква се използването му да намали транзакционните разходи и да увеличи финансовата достъпност, както и да отвори възможности за използване и развитие на нови финансови услуги и инструменти. В тази връзка, според доклада на регулатора, е необходимо да се гарантира безопасността и удобството на новата валута.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини