Родители искат допълнителен отпуск при онлайн училище

Родители настояват за допълнителен отпуск и болничен при карантина на класа

Началото на учебната година ще започне в реална училищна среда, а всяко училище трябва да има разработен собствен екшън план как ще превключва към дистанционно обучение при необходимост. Това стана ясно в понеделник на работна среща на експерти от здравното и образователното министерства относно началото на учебната година. Институциите не са се отказали от вече обявения вариант за присъствено начало на учебната година на този етап.

До 25 август на образователните институции ще бъдат предложени два протокола – за организацията на самата учебна дейност и втори – с противоепидемични мерки. В първия протокол, който ще е с препоръчителен характер, ще бъде предложен широк, отворен списък от възможности за прилагане от училищата при кризисна ситуация. Медицинският протокол ще е със задължителни за спазване противоепидемични мерки. В протоколите ще бъде указано дали и къде да се носят маски, как ще се провеждат часовете по специфични предмети като физическо, музика, информатика, как ще се провежда на храненето в стола и др.

В първите дни на септември всяко училище е желателно да има разработен екшън план за това как при необходимост да превключи на работа в дистанционна среда.

Ще бъдат предложени промени в Наредбата за приобщаващо образование за залагане на допълнителни възможности за наваксване на пропуснат учебен материал при натрупани определен брой отсъствия.

Ще бъде предложена и възможност всяко училище да избира какъв тип родителски срещи да свика – в реална или в дистанционна среда.

За присъствено начало на учебната година се обявиха и синдикатите. Синдикат "Образование" на КТ "Подкрепа" предлага правителството да поеме разходите за PCR тестове на учители, деца и ученици при съмнение и препоръка от директора на училището.

В позицията се казва, че "дистанционното обучение имаше своя исторически ефект и своите достойнства", но вече е част от историята.

От Асоциация "Родители" пък настояха в писмо до социалния министър Деница Сачева за допълнителен платен отпуск, изплащане на болнични при карантина в училище и ваучери за наемане на детегледач като подкрепа за родители в условията на продължаващата епидемия.

Те настояват на родителя да се изплаща болничен за времето, в което е принуден да остане вкъщи заради затваряне на класа, училището, групата или детската градина на детето;

Друго предложение е изплащане на допълнителен отпуск на родителя за времето, в което е принуден да остане вкъщи заради затваряне на класа, училището, групата или детската градина на детето.

Родителската организация настоява и за предоставяне на ваучери за наемане на детегледач за времето на затваряне на класа, училището, групата или детската градина на детето, за да може родителят да ходи на работа.

"В условията на продължаваща пандемия от Ковид-19 и нейното непредсказуемо развитие родителите са поставени пред огромни изпитания на всички нива – опазване на живота и здравето на децата, осигуряване на финансови приходи за отглеждането им, справяне с психологическите последствия за деца и родители от кризата и т.н. Дистанционното обучение, макар и добра възможност, показа редица пропуски в образователната система и разкри за разрешаване множество проблеми, пред които са изправени родителите. Голяма част от тези проблеми са свързани с невъзможността родителите да съчетават ефективно професионалния и семейния си живот. Нуждата от подкрепа от страна на държавата в тази област е крайно наложителна", се казва в позицията.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Т
    Т
    1 0
    15:59, 11 авг 2020
    Няма скриване от този вирус,колкото и да се пазиш само отлагаш заразата.Оставете нещата да следват реалноста!
Последни новини