БСП напуснаха пленарна зала, след викове "Оставка"

За пореден път БСП поиска премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента. Този път - за да обясни с числа от къде идват парите за новите антикризисни мерки, които обяви в понеделник с обяснението, че средствата от около 2 млрд. лв. са от "мазнинките в хазната"; както и да гарантира как тези пари ще бъдат дадени на нуждаещите се семейства и на малкия и среден бизнес, а няма да отидат "в джобовете на обкръжението му".

Искането Борисов да дойде в парламента бе направено от лидера на БСП Корнелия Нинова в началото на пленарното заседание днес. В изказването си тя критикува премиера, че раздава пари, карайки джипа; че не се вслушва в исканията на протестиращите за правова държава и не идва в парламента, където трябва да се дебатират мерките; че намаляването на данъка върху добавената стойност за бира, вино, фитнеси и туроператори се прави през преходни и заключителни разпоредби на друг закон от коалиционен партньор и др.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева каза, че ще предаде искането на БСП на премиера. Последваха обаче поредица от процедури, в които социалистите продължиха да настояват Борисов да дойде в парламента, крещейки "Оставка".

Зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски обяви, че дневният ред на Народното събрание не е адекватен, тъй като не включва дебат по новите мерки. Той каза, че след като бъдат изхарчени близо 2 млрд. лв., депутатите ще излязат във ваканция, а Борисов ще продължи да вози министри в джипа.

Социалистът Стоян Мирчев поикса почивка, докато премиерът не дойде в парламента. От трибуната той каза: "Откакто са протетстите г-н Бойко Борисов е най-големият страхливец, води България към катастрофа. Той трябва да е тук и да обясни как ще премине през тази ситуация, в която той ни е поставил, и да спре да се крие като мишка".

Цвета Караянчева го наказа за обида, а председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова призова да не се руши авторитета на парламента с просташки действия.

Накрая депутатите от БСП напуснаха пленарната зала.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    12
    123
    8 -5
    11:06, 29 юли 2020
    Та, те само това могат да напускат пленарна зала и да не работят а да получават заплата. Е, тоя цирк сме го гледали вече!!!
    • 00
      008
      5 -6
      11:37, 29 юли 2020
      До 123 то и на ГЕРБ номерата са едни и същи ,раздават пари само на приказки и нищо не се прави.
    • Къ
      към 123
      5 0
      12:15, 29 юли 2020
      Я,имало още заблудени "гербаджийски тулупи"!
  • 2
    Че
    чечето
    1 -3
    13:44, 29 юли 2020
    И каква искат промяна протестиращите!! Млади и непорочни и много знаещи....и какво - Нинова почва да сформира вече кабинет??! Това какво е ? Със стари магарета - нов Обор??? Тъпо е! Та, чак ПРОСТАШКО?? Ама нали ще има уж промяна??? Ама тя ще еееееееее - стария бардак?????? Е, за това ли вдигат врява протестиращите по кръстовищата, а?? ИЛИ МАЙ СА ИМ ОБЕЩАЛИ ПАРИЧКИ??????? ГНУСНО е????? Отвратително е ????? Ама кокала е.......?????
Последни новини