Apple обеща да стане напълно въглеродно неутрална до 2030 г.

Tехнологичната компания "Епъл" обяви за своя цел да стане напълно въглеродно неутрална до 2030 г., като мерките трябва обхванат целия бизнес, включително производството и веригата за доставки.

От компанията заявиха, че устройствата им ще имат "нулево въздействие върху климата" до момента на продажба. Всяка компания-доставчик ще трябва да се ангажира да бъде "100% въглеродно неутрална в доставките си за "Епъл" до 10 години, ако иска да запази договорите си.

Според плана на компанията целите ще бъдат постигнати чрез директно намаляване на въглеродните емисии. Но последните 25% ще дойдат от "решения за отстраняване на въглерод" от атмосферата, като засаждане на гори в Колумбия, Китай, Кения и САЩ.

"Епъл" ще засили усилията си за използване на рециклирани материали и ще разработи нови екологични техники, като преработка на алуминий без въглеродни емисии. Проекти за възобновяема енергия, финансирани и изградени директно за "Епъл", ще осигуряват общо 1GW капацитет за корпоративните операции на компанията.

Производителят на iPhone заяви, че неговите офиси и центрове за данни вече са въглеродно неутрални, но ще разшири усилията си, за да обхване хилядите си доставчици. Компанията също така е разработила робот, който ще може да извлича редки материали от нейните устройства, което би трябвало да намали цената на рециклирането.

"По-голяма отговорност"

Последният екологичен доклад на "Епъл", обхващащ фискалната 2018 г., изчислява въглеродния й отпечатък на 25.2 млн. тона.

Стратегията за отстраняване на въглерод на "Епъл" е различна от други компании като "Майкрософт" например, която по-рано тази година заяви, че ще инвестира 1 млрд. долара през следващите години в инженерно-базирани технологии.

"Майкрософт" отиде още по-далеч, обещавайки да бъде въглеродно отрицателна до 2030 г., а до 2050 г. да са остранили същото количество въглерод, каквото са използвали през годините.

Компанията обяви и създаването на консорциум, включващ "Найк", "Старбъкс" и "Мерцедес-Бенц", за да обменят информация за технологии за намаляването на въглеродните емисии.

"Амазон" си е поставила за цел да бъде въглеродно неутрална до 2040 г., заради предизвикателствата към преминаването към по-екологични енергийни източници в транспортните дейности.

"Гъгул" също иска да направи веригата си за доставки въглеродно неутрална - нещо, което вече твърди за собствените си операции - но не е поставила краен срок за това.

Компаниите често отбелязват, че целите им са години преди целта на Междуправителствения панел за изменението на климата (IPCC) за 2050 г. за нулеви емисии на въглероден диоксид, което според IPCC е необходимо за ограничаване на глобалното затопляне.

Но екологичната организация "Грийнпийс" заяви пред Би Би Си, че технологичните гиганти са сред най-печелившите компании в света и затова имат "по-голяма отговорност да действат бързо".

"Щастливи сме, че "Епъл" работи за разширяването на ползването на енергия от възобновяеми източници, но искаме да видим как компанията ще се откаже от изкопаемите горива в цялата си верига в краткосрочен план", каза Елизабет Жардим от "Грийнпийс", която отговаря за връзките с големите компании в САЩ.

За разлика от "Епъл", от "Гугъл" са се ангажирали да захранват своите центрове за данни изцяло чрез възобновяеми източници, добави тя.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини