Мутирал неандерталски ген прави хората по-чувствителни на болка

Останките от неандерталското ни потекло учени откриват из геномите на хората по света. При някои това това издава устойчивост на болести или дори уникална форма на главата. Изглежда рядко малцина са наследили чувствителната страна на неандерталците.

Еволюционните генетици изучили внимателно генетичната промяна в неандерталската ДНК, за която се знае, че играе роля в генерирането на импулси в някои нерви, като заключението e, че тази особена форма на гена ги кара да чувстват повече болка.

Търсенето в база данни с половин милион съвременни британски геноми разкрила, че около 0,4 процента от хората все още носят копие на тази мутирала версия.

Със сигурност, хората, които носят гена, също са склонни да изпитват повече симптоми на болка, отколкото средностатитическия британец.

Учените успяват да проведат тази своя работа едва през последните години, след като подобрената технология за секвениране разкрива безпрецедентни детайли за ДНК, взета от останките на неандерталец.

Сред последователностите, дешифрирани от екипа, е ген, отговорен за производството на протеин, наречен Nav1.7. Работата е ръководена от Сванте Паабо от Института за еволюционна антропология на Макс Планк в Лайпциг, Германия, заедно с Уго Зеберг от Каролинския институт в Стокхолм.

Разположен в мембраната на нервната клетка, Nav1.7 функционира като шлюз за натрия и в крайна сметка играе ключова роля за определяне на прага, от който която ние интерпретираме импулса като болезнен.

Без този канал изобщо не бихме почувствали дискомфорт. Но някои вариации на чувствителността на Nav1.7 се отключват много по-лесно и пораждат хронична болка.

"Описват го като на копче за силата, което определя усилването на болката в нервните влакна", обяснява Зеберг пред Nature news.

Версия на този ген, открита в геномите на неандерталеца, има мутации, които биха променили три аминокиселини в протеина, откриват изследователите. За да определят дали тези промени биха допринесли много за функцията на Nav1.7, те ги вмъкват в жабешки яйца и човешка бъбречна тъкан.

За учените било очевидно, че подмяната на някоя от аминокиселините няма да доведе до значителни промени.

Но трите промени заедно превърнали Nav1.7 в способен да изстрелва болезнени импулси далеч по-рано от непроменените форми.

Въпреки че неандерталската форма на Nav1.7 е свързана с повишена болка при съвременните хора, резултатите не могат да ни кажат какво биха могли да почувстват неандерталците, нито защо тази последователност е еволюирала.

Болката е сложно явление, което включва цял набор от гени, отговорни за най-различни процеси, с фини различия, които засилват усещанията при някои хора, или премахват всяка форма на дискомфорт при други.

Почти сме сигурни, че неандерталците са изпитвали дискомфорт, предвид доказателствата за обезболяващи, намерени вградени в плаката им, пише Science Alert. Признаци за нараняване също са често срещани сред неандерталците, заедно с ясни индикации за много внимание и грижи, полагани възстановяване здравето на болните. 

Така че, ако поразсъждаваме малко, не е трудно да си представим, че това усилване на болката може да било полезно за нашите жилави братовчеди, когато е трябвало да се справят с травма при тогавашните доста брутални условия.

Вместо да се борят с болката от ранен крайник и да ходят с него, или да търпят по-нататъшно възпаление на зъб, неандерталците може да "вземали болнични" по-рано, може би разчитайки на солидна семейна подкрепа, за да се излекуват бързо.

Търсенето на улики в останалата част от техния геном може да ни разкаже повече за това как са живели живота си. Вникването в техните гени също ни дава по-ясно разбиране на собствената ни история.

Жалко е, че неандерталците са изчезнали. Те биха могли да ни научат как да се справяме с чувствителността.

Това изследване е публикувано в Current Biology.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Промените около вас могат да ви създадат напрежение и да станете по-малко решителни. Не се притеснявайте, с помощта на колеги и приятели бързо ще се справите с възникващите проблеми и ще продължите напред. Новости от интимен характер ще зарадват някои от вас. Финансови придобивки.
04 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес сте в обичайното си енергично състояние и не пестите усилията си в нито една част от работата си. Стараете се всичко, с което се заемете да бъде свършено по най-добрия начин и наистина ще успеете да го постигнете. Имате интересни идеи относно нововъведенията на работното си място, но най-добре ще е да ги обсъдите подробно с хората, с които работите.
04 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Анализирайки обстоятелствата около вас, ще откриете решение на проблемите си. Изискват се навременни действия, за да подобрите условията на работа и живот, както и отношенията си с партньора. Не чакайте друг да прояви активност, вместо вас. Вземете се в ръце и действайте.
04 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Разпределете времето си така, че да ви стигне и за работата, която имате, и за общуване с близки хора. Ще получите ценна информация, които до голяма степен ще улеснят задачите ви и ще ви направи водещи в проекта ви, стига да не я пренебрегнете. Доверието ви е оценено и се връща многократно.
04 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Радвате се на разбирателство навсякъде около вас днес, което ви дава възможност да изпълните намеренията, които имате без да ви пречат излишно. Съобразявате се с желанието на свой близък, въпреки че това не е влизало в плановете ви за днес. Опитайте се на си починете вечерта, ще се получи добре ако организирате нещо съвместно със свои приятели.
04 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Без да стоите в нечия сянка ще покажете истинските си възможности днес. Успешно ще се включите в благотворителна акция и без да изтъквате заслугите си, ще работите в името на хуманността. Ако оцените това, което имате ще се чувствате щастливи. И е така, постиженията ви са безспорни, но предстои да извървите още.
04 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
На работното място ще навлизат нови тенденции. Това ще ви накара да потърсите и нови източници на информация и пътищата за реализацията им. Посоката на мислите ви ще се пренесе и в личният ви живот и с нов подход ще създавате връзки, и ще влизате в обвързващи ви договорености. Събитията ще се развиват ускорено, но не се плашете. Имате достатъчно прозорлив поглед и ще съумеете да направите най-доброто, на което сте способни.
04 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
04 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще научите факти, които ще променят отношението ви към колеги или делови партньори и това ще ви подтикне към самостоятелни действия. Старателно си вършете работата и не се взирайте в несъвършенствата на другите, за да не загубите от силата си. По-малко забележки и критики, от тях няма да станете по-доволни, напротив.
04 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при контактите си с търговци и при каквото и да е боравене с пари. Вероятността днес да се опитат да ви измамят със значителна сума е доста голяма. Привлекателна за вас личност от противоположния пол откликва на опитите ви за сближаване. На верен път сте и съвсем скоро ще се радвате на пълен успех в тази насока.
04 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хората, които споделят идеите ви ще реализирате поредния си проект, постигайки най-доброто до тук. Успехът ви ще се отрази на финансите и самочувствието, както и на взаимоотношенията ви с околния свят. Други ще се посветят на любими неща, в които влагат сърцето си.
04 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще можете да свършите планираната си за днес работа. Нямате причини за притеснения и успешно ще се реализирате. Околните ще ви търсят за съвет и емоционална подкрепа. В личен план ще трябва да положите повече усилия, ако желаете да запазите интереса, на някой към вас.
04 авг 2020
Последни новини