Откриха неандерталец на 70 хил. години в пещерата Шанидар (видео)

Изображение 1 от 2

  Първият "съчленен" скелет на неандерталец от над 25 години, е открит на едно от най-важните места от археологията в средата на 20 век - пещерата Шанидар, в Иракски Кюрдистан.

  Според изследователите новата находка предлага несравнима възможност за изследване на "погребалните практики" на този изгубен вид, използвайки най-новите технологии.

  Пещерата Шанидар е разкопана през 50-те години на миналия век, когато археологът Ралф Солецки открива частични останки на десет неандерталци - мъже, жени и деца. Някои били струпани заедно, а останки от древен прашец заобикаляли един от скелетите. Солецки твърди, че това показва, че неандерталците са погребвали мъртвите си и са извършвали погребални обреди с цветя.

  "Погребението с цветя" завладяло въображението на обществото и предизвикало преоценка на неандерталците, който преди пещерата Шанидар са смятани за тъпи и за животни. То предизвиква и десетилетия спор дали доказателствата от това необикновено място всъщност сочат смъртни ритуали или погребения от какъвто и да е вид и дали неандерталците наистина са способни на такава културна изтънченост.

  Повече от 50 години по-късно екип от изследователи отново отвориха стария ров на Солецки за събиране на нови проби от утайката и откриха смачканите кости на череп и торса на друг неандерталец.  "Съчленен" скелет, каквато е новата находка, означава, че костите са останали заедно, така, както са били разположени при погребението.

  Откритието е наречено Shanidar Z от изследователите от университетите Джон Мур в Кеймбридж, Биркбек и Ливърпул.

  Работата се провежда съвместно с Генералната дирекция за антики на Кюрдистан и Дирекцията за антики за провинция Соран. Находката е обявена в Antiquity.

  Новата находка на неандерталец ще позволи на учените да използват съвременни технологии, за да изследват всичко - от древна ДНК до дългогодишните въпроси за неандерталските погребения и дали те са подобни на нашите.

  Ралф Солецки почина миналата година на 101 години, без да успее да продължи с разкопките на най-известния си обект, въпреки че няколкократно праи опити.

  През 2011 г. кюрдското регионално правителство се обърнало към професор Греъм Баркер от Института по археология Макдоналд в Кеймбридж за проучване на пещерата Шанидар. Започнали през 2014 г., но се наложило да спрат само след два дни, когато Ислямска държава били твърде близо. Разкопките били възобновени на следващата година.

  "Мислехме, че с късмет ще успеем да намерим местата, където са открити неандерталците през 50-те години, за да видим дали можем да датираме околните седименти“, казва Баркер. "Не очаквахме да открием неандерталски кости."

  През 2016 г. в една от най-дълбоките части на рова се появило ребро от стената, последвано от лумбален прешлен, след това костите на дясна ръка. Метри седименти обаче трябвало внимателно да се изкопаят, преди екипът да може да разкопае скелета.

  През 2018-19 те продължили да разкриват цял череп, сплескан от хилядолетна утайка, и костите на горната част на тялото почти до кръста, с лява ръка, свита под главата като малка възглавница.

  Ранният анализ предполага, че Shanidar Z е на възраст над 70 000 години. Докато полът тепърва ще се определя, най-новото откритие показва, че неандерталецът има зъби на "възрастен на средна и по-голяма възраст".

  Shanidar Z вече е в археологическите лаборатории в Кеймбридж, където той се съхранява и сканира, за да помогне за изграждането на дигитална реконструкция.

  Екипът работи и върху проби от утайки от новата находка, търсейки признаци на изменение на климата в парчета от черупки и кости от древни мишки и охлюви, както и следи от прашец и въглен, които биха могли да свидетелстват за дейности като готвене и за известното "погребение с цветя".

  Четири от неандерталците, включително"погребението с цветя" и най-новата находка, изследователите описват като "уникален сбор". Той повдига въпроса дали неандерталците се връщали на същото място в пещерата, за да навестяват своите мъртви.

  Скалата до главата на Шанидар Z може да е била използвана като маркер за неандерталците, които многократно са депонирали мъртвите си, казва Померой, въпреки че дали времето между смъртта е било седмици, десетилетия или дори векове, ще бъде трудно да се определи.

  "Новите разкопки предполагат, че някои от тези тела са положени в канал в дъното на пещерата, създаден от водата, който след това е бил умишлено изкопан, за да го направят по-дълбок", каза Баркер.

  Учените се надяват да получат ДНК от неандетралец от горещия, сух регион, където най-вероятно се е състояло "кръстосването"  с хората, идващи от Африка.

  "Ако неандерталците са използвали пещерата Шанидар като място за памет за многократни ритуали на техните мъртви, това би предполагало културно развитие от висок порядък", считат учените.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 11.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
  11 юли 2020
  Последни новини