Откриха неандерталец на 70 хил. години в пещерата Шанидар (видео)

Изображение 1 от 2

  Първият "съчленен" скелет на неандерталец от над 25 години, е открит на едно от най-важните места от археологията в средата на 20 век - пещерата Шанидар, в Иракски Кюрдистан.

  Според изследователите новата находка предлага несравнима възможност за изследване на "погребалните практики" на този изгубен вид, използвайки най-новите технологии.

  Пещерата Шанидар е разкопана през 50-те години на миналия век, когато археологът Ралф Солецки открива частични останки на десет неандерталци - мъже, жени и деца. Някои били струпани заедно, а останки от древен прашец заобикаляли един от скелетите. Солецки твърди, че това показва, че неандерталците са погребвали мъртвите си и са извършвали погребални обреди с цветя.

  "Погребението с цветя" завладяло въображението на обществото и предизвикало преоценка на неандерталците, който преди пещерата Шанидар са смятани за тъпи и за животни. То предизвиква и десетилетия спор дали доказателствата от това необикновено място всъщност сочат смъртни ритуали или погребения от какъвто и да е вид и дали неандерталците наистина са способни на такава културна изтънченост.

  Повече от 50 години по-късно екип от изследователи отново отвориха стария ров на Солецки за събиране на нови проби от утайката и откриха смачканите кости на череп и торса на друг неандерталец.  "Съчленен" скелет, каквато е новата находка, означава, че костите са останали заедно, така, както са били разположени при погребението.

  Откритието е наречено Shanidar Z от изследователите от университетите Джон Мур в Кеймбридж, Биркбек и Ливърпул.

  Работата се провежда съвместно с Генералната дирекция за антики на Кюрдистан и Дирекцията за антики за провинция Соран. Находката е обявена в Antiquity.

  Новата находка на неандерталец ще позволи на учените да използват съвременни технологии, за да изследват всичко - от древна ДНК до дългогодишните въпроси за неандерталските погребения и дали те са подобни на нашите.

  Ралф Солецки почина миналата година на 101 години, без да успее да продължи с разкопките на най-известния си обект, въпреки че няколкократно праи опити.

  През 2011 г. кюрдското регионално правителство се обърнало към професор Греъм Баркер от Института по археология Макдоналд в Кеймбридж за проучване на пещерата Шанидар. Започнали през 2014 г., но се наложило да спрат само след два дни, когато Ислямска държава били твърде близо. Разкопките били възобновени на следващата година.

  "Мислехме, че с късмет ще успеем да намерим местата, където са открити неандерталците през 50-те години, за да видим дали можем да датираме околните седименти“, казва Баркер. "Не очаквахме да открием неандерталски кости."

  През 2016 г. в една от най-дълбоките части на рова се появило ребро от стената, последвано от лумбален прешлен, след това костите на дясна ръка. Метри седименти обаче трябвало внимателно да се изкопаят, преди екипът да може да разкопае скелета.

  През 2018-19 те продължили да разкриват цял череп, сплескан от хилядолетна утайка, и костите на горната част на тялото почти до кръста, с лява ръка, свита под главата като малка възглавница.

  Ранният анализ предполага, че Shanidar Z е на възраст над 70 000 години. Докато полът тепърва ще се определя, най-новото откритие показва, че неандерталецът има зъби на "възрастен на средна и по-голяма възраст".

  Shanidar Z вече е в археологическите лаборатории в Кеймбридж, където той се съхранява и сканира, за да помогне за изграждането на дигитална реконструкция.

  Екипът работи и върху проби от утайки от новата находка, търсейки признаци на изменение на климата в парчета от черупки и кости от древни мишки и охлюви, както и следи от прашец и въглен, които биха могли да свидетелстват за дейности като готвене и за известното "погребение с цветя".

  Четири от неандерталците, включително"погребението с цветя" и най-новата находка, изследователите описват като "уникален сбор". Той повдига въпроса дали неандерталците се връщали на същото място в пещерата, за да навестяват своите мъртви.

  Скалата до главата на Шанидар Z може да е била използвана като маркер за неандерталците, които многократно са депонирали мъртвите си, казва Померой, въпреки че дали времето между смъртта е било седмици, десетилетия или дори векове, ще бъде трудно да се определи.

  "Новите разкопки предполагат, че някои от тези тела са положени в канал в дъното на пещерата, създаден от водата, който след това е бил умишлено изкопан, за да го направят по-дълбок", каза Баркер.

  Учените се надяват да получат ДНК от неандетралец от горещия, сух регион, където най-вероятно се е състояло "кръстосването"  с хората, идващи от Африка.

  "Ако неандерталците са използвали пещерата Шанидар като място за памет за многократни ритуали на техните мъртви, това би предполагало културно развитие от висок порядък", считат учените.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 06.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Умеете правилно да преценявате хората и това ви помага да намирате верния път към тях. Доверието, с което се отнасяте към малко познат човек няма да ви разочарова. Проявете разбиране към проблемите на близък човек и му помогнете да се справи с тях. Щастието ще ви се усмихне и ще изживеете един вълшебен миг.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Смирено и с компромиси от своя страна ще се стремите да изгладете отношенията с близките си. Ще имате удовлетворяващи ви и споделени мигове в компанията на семейството си и това ще направи деня ви пълноценен. Доволни ще бъдете от себе си, заради разума и волята, които сте проявили.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ангажирани сте с помощ за другите и ще им посветите голяма част от времето си. Добре е да помислите и за себе си. Има неща, които трябва да свършите и то скоро. Бъдете предпазливи в общуването си с хора, които са чувствителни към темите, които ви вълнуват. Предстоят ви новости и благоприятно развитие на професионален проблем.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се спирате пред нищо, за да са постигнете нещо ново, което отдавна е вашата единствена цел. Това е добре, но ако наистина си струват всичките усилия, които полагате. Имате и редица по-малки цели, които също чакат своята реализация, затова не ги пренебрегвайте. В интимен план ви очаква нещо, което ще промени ежедневието ви в положителна насока.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Организирайте добре още от сутринта работата си, за да съумеете да се справите с всичко. Имате всички шансове да осъществите плановете си, трябва да изчакате само сгоден случай да започнете да действате. С вашия нюх няма да е трудно.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Преодоляване на препятствия от различен характер ще ви държат будни и в активна позиция днес. Не унивайте, с постоянство и малко късмет ще постигнете целите си. Ще получите съдействие от човек, който е доказал доброто си отношение към вас. Не бъдете прекалено мнителни.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят ви носи промени и те ще решат в известна степен развитието на проблем, който ви интересува. Ще се изпълнят очакванията ви и това ще ви гарантира бъдещ просперитет. Помогнете на приятел, заплашен е от опасността да попадне под чуждо влияние, което силно ще му навреди. В личните си взаимоотношения търсете разбирателство с близките си, не се конфронтирайте с тях.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Споделените проблеми по-бързо се решават, особено, когато имате до себе си хора, които ви обичат. Ще се почувствате защитени и това ще върне блясъка в очите ви. Получената подкрепа ще ви помогне да станете по-уверени и да не се тревожите излишно за бъдещето си.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не проявявайте самоинициатива, вслушвайте се в желанията и мнението на хората около себе си. Това ще ви сближи и повиши настроението. Щастливи моменти ще имате с любимия ви човек, но само, ако му позволите да бъде искрен с вас, което значи да го предразположите към интимност и откровеност.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Този ден ще бъде свързан с хубави емоции и положително развитие на връзки. В деловата сфера са възможни разногласия с партньори, касаещи минали събития. Ако проявите повече толерантност ще останете удовлетворени. Отворени сте към новостите и скоро ще ви се отдаде възможност да се заемете с нещо вълнуващо.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Положителните ви мисли и добрата енергия, която излъчвате ще създава спокойствие и добро настроение на обкръжението ви. Служебните въпроси ще решавате в движение, предвид натовареността ви, но въпреки това ще се справите. Важна среща ще ви подтикне към повече активност в подготовката си за нея.
  06 апр 2020
  Последни новини