Каква е връзката между холестерола и съня?

Холестеролът играе жизненоважна роля в подпомагането на организма да произвежда витамин D и определени хормони и дори в образуването на клетъчните мембрани.


Има различни видове холестерол. Липопротеинът с ниска плътност (LDL) е холестерол, който често се свързва с отрицателни ефекти върху здравето. Състои се от повече мазнини, отколкото протеин. Прекалено много от него може да се натрупва и да образува липидни плаки в артериите, което води до сърдечносъдови заболявания.


Липопротеините с висока плътност (HDL), от друга страна, имат способността да изсмукват излишния холестерол. Той доставя първо необходимото на тялото и след това почиства всичко, което би довело до натрупване.


Според различни проучвания както прекалено многото, така и твърде малкото сън имат отрицателно въздействие върху нивата на липидите в организма. Сън по-малко от пет часа през нощта повишава риска от високи нива на триглицериди (молекули, които се намират в кръвта, а високата им концентрация се свързва с висок риск от сърдечно-съдово заболяване) и ниски нива на HDL холестеролът („добрият холестерол”) при жените. Сънят с продължителност, по-голяма от осем часа, също има подобен резултат. Мъжете не са толкова чувствителни към количеството на съня както жените.


Твърде малкото количество сън също води до високи нива на LDL холестерола (който допринася за натрупване на мазнини в артериите). Според проучвания, хората, които спят по-малко от шест часа всяка вечер, значително повишават риска от развитие на сърдечносъдови заболявания. Освен това учените разкриват, че хъркането има връзка с по-ниски нива на „добрия” HDL холестерол.


Здравето на младите хора също се влияе от връзката между холестерола и съня. Учените смятат, че недоспиването води до увеличаване на апетита към храни с високо съдържание на холестерол, намаляване на физическата активност и повишени нива на стрес. Установено е, че нивата на холестерол се подобряват с всеки допълнителен час сън до достигането на 8 часа.

В повечето от тези изследвания, обаче, се отчитат и други вредни фактори от начина на живот, които също допринасят за високите нива на холестерола. Някои от хората с лоши навици за сън също се занимават и с други вредни дейности, които биха могли да повишат риска, като - тютюнопушене, неправилна диета или застоял начин на живот.

Източник: http://puls.bg

Хороскоп за 04.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Промените около вас могат да ви създадат напрежение и да станете по-малко решителни. Не се притеснявайте, с помощта на колеги и приятели бързо ще се справите с възникващите проблеми и ще продължите напред. Новости от интимен характер ще зарадват някои от вас. Финансови придобивки.
04 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес сте в обичайното си енергично състояние и не пестите усилията си в нито една част от работата си. Стараете се всичко, с което се заемете да бъде свършено по най-добрия начин и наистина ще успеете да го постигнете. Имате интересни идеи относно нововъведенията на работното си място, но най-добре ще е да ги обсъдите подробно с хората, с които работите.
04 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Анализирайки обстоятелствата около вас, ще откриете решение на проблемите си. Изискват се навременни действия, за да подобрите условията на работа и живот, както и отношенията си с партньора. Не чакайте друг да прояви активност, вместо вас. Вземете се в ръце и действайте.
04 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Разпределете времето си така, че да ви стигне и за работата, която имате, и за общуване с близки хора. Ще получите ценна информация, които до голяма степен ще улеснят задачите ви и ще ви направи водещи в проекта ви, стига да не я пренебрегнете. Доверието ви е оценено и се връща многократно.
04 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Радвате се на разбирателство навсякъде около вас днес, което ви дава възможност да изпълните намеренията, които имате без да ви пречат излишно. Съобразявате се с желанието на свой близък, въпреки че това не е влизало в плановете ви за днес. Опитайте се на си починете вечерта, ще се получи добре ако организирате нещо съвместно със свои приятели.
04 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Без да стоите в нечия сянка ще покажете истинските си възможности днес. Успешно ще се включите в благотворителна акция и без да изтъквате заслугите си, ще работите в името на хуманността. Ако оцените това, което имате ще се чувствате щастливи. И е така, постиженията ви са безспорни, но предстои да извървите още.
04 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
На работното място ще навлизат нови тенденции. Това ще ви накара да потърсите и нови източници на информация и пътищата за реализацията им. Посоката на мислите ви ще се пренесе и в личният ви живот и с нов подход ще създавате връзки, и ще влизате в обвързващи ви договорености. Събитията ще се развиват ускорено, но не се плашете. Имате достатъчно прозорлив поглед и ще съумеете да направите най-доброто, на което сте способни.
04 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
04 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще научите факти, които ще променят отношението ви към колеги или делови партньори и това ще ви подтикне към самостоятелни действия. Старателно си вършете работата и не се взирайте в несъвършенствата на другите, за да не загубите от силата си. По-малко забележки и критики, от тях няма да станете по-доволни, напротив.
04 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при контактите си с търговци и при каквото и да е боравене с пари. Вероятността днес да се опитат да ви измамят със значителна сума е доста голяма. Привлекателна за вас личност от противоположния пол откликва на опитите ви за сближаване. На верен път сте и съвсем скоро ще се радвате на пълен успех в тази насока.
04 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хората, които споделят идеите ви ще реализирате поредния си проект, постигайки най-доброто до тук. Успехът ви ще се отрази на финансите и самочувствието, както и на взаимоотношенията ви с околния свят. Други ще се посветят на любими неща, в които влагат сърцето си.
04 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще можете да свършите планираната си за днес работа. Нямате причини за притеснения и успешно ще се реализирате. Околните ще ви търсят за съвет и емоционална подкрепа. В личен план ще трябва да положите повече усилия, ако желаете да запазите интереса, на някой към вас.
04 авг 2020
Последни новини