Рекорден брой кандидат-студенти в Пловдивския университет, с най-висок бал- "Право"

Пловдивският университет обяви първо класиране, записването на приетите ще продължи от днес- 8 юли до 17 юли

Първо класиране обявяи Пловдивският университет „Паисий Хилендарски”. Записването на приетите след първо класиране започва днес 8 до 17 юли включително, само в работните дни. На 21 юли ще бъде обявено второ класиране. Тази година висшето училище не предвижда трето класиране, а само допълнително за запълване на единични свободни места в някои специалности.

Общият брой на кандидат-студентите за първо класиране е 6187, като от тях 2786 човека се явиха на конкурсните изпити от редовната сесия от 28 юни до 2 юли, а останалите участват единствено с оценки от ДЗИ, съобщи зам.-ректорът проф. д-р Антон Илиев. През 2019 г. общият брой на участвалите в първо класиране е бил 5751 кандидати. Това превръща настоящия резултат в своеобразен рекорд предвид променените условия за кандидатстване и прием във всички висши училища в страната.

Най-висок минимален бал тази година се отчита в специалността „Право” в задочна и платена форма – 35,10 от максималния възможен резултат 36,00, както и в „Право” в редовна форма при акредитирания прием за жени – 35,01.

Най-много кандидати са заявили като първо желание специалността „Право” в редовна форма – 510 души, а най-голям брой кандидати, независимо от поредността на желанията си, са посочили „Маркетинг” – 1191.

Общият брой на отличните оценки от редовната изпитна сесия е 282, от които 106 са пълните шестици. Най-много оценки 6,00 са получени по математика – 25, а общият брой на отличните оценки по предмета е 37.

Оценки „Много добър“ и „Добър“ са получили съответно 478 и 527 кандидати. Със среден резултат са 202 кандидати. Оценка „Слаб” са получили 184 човека, което е над три и половина пъти по-малко в сравнение с миналата година, уточни зам.-ректорът проф. д-р Антон Илиев.

Все още не се е провел изпитът по „Актьорство за драматичен театър“. По традиция на ПУ „Паисий Хилендарски“ той се провежда през месец септември в три конкурсни кръга в три последователни дни. През тази година определените дати са 7, 8 и 9 септември, а класирането ще бъде оповестено един ден след обявяване на резултатите от изпита.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ис
    Истината
    2 0
    18:20, 8 юли 2020
    Ура, куцо и сакато вече влиза в университетите и излиза с диплими на килограм и нулеви практически знания и умения! А сега заради пандемията - направо онлайн, без изпити, с надутите оценчици от средното. Пълна п*рнография!!!
Последни новини