Грешки в класирането след VII клас разтревожиха ученици и родители. МОН го свали от сайта

Грешки в балообразуването при класирането след седми клас обърка и смути родители и ученици.

Оценките и баловете бяха публикувани на сайта на МОН около 10 ч тази сутрин. По същото време имаше и пресконференция, която отчете резултатите.

Макар че първоначално сайтът позволяваше учениците да проверят онлайн резултата и класирането си, срещу имената са излизали грешно пресметнати балове, алармираха читатели на OFFNews. Малко след това сайтът станал недостъпен, а класирането било свалено.

Очакваше се актуализираните данни да бъдат качени отново около 12:30 ч.

Родители разказват, че за деца с ниски балове системата изписала, че са класирани в силните паралелки и обратно - такива с по-високи останали извън желаните гимназии.

Форумите и телефоните на МОН прегряха от гневни сигнали, а родителите се питат ще позволи ли грешката записването за първо класиране да започне утре, както е по план.

Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че "грешката е поправима", а класирането ще се забави. Според него причината е техническа грешка, за която ще има "наказани".

Резултатите за София сочат, че 8256 ученици са класирани на първо класиране, а некласираните са 640, отчетоха по-рано от МОН.

Най-висок отново е балът в Софийската математическа гимназия, следвана от Немската езикова гимназия „Константин Гълъбов” и Втора немска гимназия „Владислав Граматик”.

Тази година двойно повече деца от страната са кандидатствали в гимназиите в София – миналата година те са били 306, а тази – 631.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини