Десетки деца се стекоха за литургията за Света Неделя в Мандра

    Тържествена света литургия бе отслужена за днешния празник Света Неделя в едноименната църква в хасковското село Мандра, строена през далечната 1874 година. Църковната служба води отец Никола.

    За храмовия празник се стекоха десетки миряни, сред които преобладаваха деца. Всички влязоха с предпазни маски и спазваха противоепидемичните мерки срещу разпространението на коронавируса. Използваха и дезинфектант. Миряните запалиха свещи.

    По-късно миряните излязоха навън, в двора на църквата. Там беше приготвен агнешки курбан. Мръвката е дарена от Милко – арендатор от село Големанци. Вкусната гозба е сготвена от Йовка Атанасова. Беше осигурена и друга почерпка, дарение от други хора от Мандра. Чорбата и храната на трапезата бе осветена от свещеника.

    Той честити празника на всички миряни и поздрави имениците - Неделя, Неделчо, Недялка, Недялко, Неда, Недьо, Недка, Недко, Нели, Нелина, Ненка, Ненко, Ненчо, Делян, Дельо, Делчо. Припомни и историята за св. великомъченица Неделя, известна още като Кириакия.

    Отец Никола заяви, че отскоро пространството пред църковния двор в Мандра се е превърнал в парк, за изграждането на който обещал да съдейства миналата година. Благодари на хората, които са се включили за реализирането на идеята и за съдействието на община Хасково.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      На
      Надежда
      14 -4
      13:35, 7 юли 2020
      Брав, на тези дечица, запалили са свещи и смирено са застанали до иконите! Щом има вяра, има смирение, доброта и човечност! Бъдете живи и здрави и предавайте добродетелите на следващите поколения! Бог да ни пази!
      • Ic
        IC XC
        3 -5
        18:10, 7 юли 2020
        Да ви имам добродетелите, крадливо чалгаджийско племе.
    • 2
      Кр
      Краси
      8 -2
      13:57, 7 юли 2020
      То в селото повечето сме от балкана, придошли.Изповядваме друга вяра,ама си живем добре.
    • 3
      Се
      Селянин от Мандра
      2 -4
      14:08, 7 юли 2020
      Жената на църковния певец Ивайло се казва Соня и е много хубава .
      • Па
        Панаетюф Теню ут Гереня
        1 -3
        16:18, 7 юли 2020
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Ми
        мирянин
        2 -1
        18:12, 7 юли 2020
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 4
      Же
      Железан
      7 -1
      16:53, 7 юли 2020
      Църковния двор наистина е чист, приветлив и подреден, и сигурно не поради застъпничеството на отец Никола незнайно пред кого или поради молитвите му, а защото някой е запретнал ръкави и е свършил каквото е необходимо. Както се казва, лозето не ще молитви, а мотика.
    • 5
      До
      До Краси
      4 0
      21:23, 7 юли 2020
      А бе красавице , като си от балкана и изповядваш друга вяра какъв х.й търсите в този храм? Или просто защото си живеете добре!?
    Последни новини