Властта не почете празника на София

Местната и изпълнителна власт не почете тържествата по повод 131-годишнина от освобождението на София от турско иго. На церемониите липсваха както столичният кмет Бойко Борисов, така и представители на държавната власт.

Празникът на София започна в 10 ч. с благодарствен молебен, отслужен от патриарх Максим в столичния храм "Света Неделя". Светата литургия бе отслужена от Знеполския епископ Йоан, викарий на главата на православната църква.

Времето не може да изличи великите дела, защото те не са подвластни на времето. И да не забравяме тези велики войни, водени от православната вяра за Освобождението на родината, каза в словото си епископ Йоан.

Присъстващите в храма запяха "Многая лета" след словото на главата на българската православна църква, който поздрави тържественото честване на годишнината от влизането на руските войски в града.

На молебена присъстваха представители на руското посолство, дипломати и граждани. Тук бяха и трите осветени знамена на подофицерското дружество "Гургулят", на Съединението, на Априлското въстание и на 6-ти пехотен полк на Българската армия, или т. нар. "Царско знаме".

Точно в 10,30 празнично забиха камбаните на софийските централни храмове. Литийното шествие се спря пред паметника "Цар Освободител", където бяха поднесени венци и цветя.

На тържествената церемония бяха строени с пушки и униформи на опълченци и членове на националното дружество "Традиция". Негови представители миналата година направиха възстановка на посрещането на ген. Гурко на ул. "Московска" пред сградата на Столична община.

Председателят на дружеството полк. Станчо Джумалиев тогава се превъплъти в образа на руския пълководец.

Под звуците на патриотични маршове, участниците в шествието застанаха на почетна стража пред паметника. Повече от 40 организации са участвали в построяването му, а голяма сума за него е дарил и кметът на Москва Юрий Лужков.

Актьорът Димитър Вачев изпълни стихотворението "О, Шипка" на Вазов, част от думите на което са издълбани в черния гранит на паметника: "И днес йощ Балканът щом с буря зафаща, спомня тоз ден бурен...".

Любомир Коларов, председател на инициативния комитет за построяването на монумента, заяви в словото си: "Искам този ден да стане традиция, водете вашите и внуци тук. Вечна слава на героите - българи, руси, украинци, арменци, финландци, представители на много нации, сложили кости за свободата на България".

Директорът на Дома на Москва в София Борис Громов призова българите: "Да се грижим за паметта на нашите велики предци!". Громов поднесе приветствие от името на руското правителство.

Той напомни, че 2009 г. е година на България в Русия.

В мразовития ден прозвучаха песни Мая Нешкова и Любка Рондова. Със залпов огън и поднасяне на венци приключи тържественото шествие.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини