Легендарната хижа "Момина вода" над Момчиловци отново отваря врати, обновена ще посреща гости още това лято

Хижа "Момина вода" е легенда и емоционална слабост за Момчиловци и няколко поколения жители на селото. Тя затвори врати през 2012-та, беше заплашена от разпродажба за жълти стотинки заради управленски борчове, но беше спасена и отскоро има нови наематели.

„След като затвори врати през 2012 г., очакваме тя да заработи отново след ремонт през август т. г. Позната е на хората от нашето поколение като "Пионерската хижа" и строителството е завършено през 1964 г. с доброволен труд от родители на децата като база за отдих към училището в Момчиловци.“, разказа кметът на Момчиловци Сийка Суркова и допълни, че за да бъде построена, всеки родител-майка и баща на дете в училището на селото, задължително е трябвало да отработи по 20 дни безвъзмездно-мъже и жени са работели наравно-копаели канали, носили камъни и цимент.

Хижа "Момина вода" се намира на 10 км от селото в прекрасна местност, с история, предания и легенди.

С местността Момина вода са свързани легенди и предания за красива мома, вяра, насилие-окървавило цяла река, потекла от сълзи, вероятно затова там са снимани и сцени от филма „Време разделно“, а местна жена от селото, е прототип на главната героиня Елица. Тя вече е над 90-годишна и е баба на кмета на селото Сийка Суркова, а в Момчиловци Антон Дончев е живял и написал  част от романа си.

Легендарната хижа е била база за отдих към училището в Момчиловци, свързана е с детството на няколко поколения родопчани, които са прекарали зимните ваканции там и за пръв път са карали ски. Край хижата имало писта и малък влек, на който всички деца от селото се учели да стоят изправени на ските и да държат щеките.

„Хижата има изключителна сантиментална стойност за всеки момчиловец, свързана е с труда на хората, детството на няколко поколения мина там, първите зимни лагери, първите уроци по ски. Изключително съм доволна, че предприемач с хъс и опит в туризма се зае да я ремонтира, да я обнови и се надяваме през август да посреща първите гости.“, разказа за СмолянБГвести кметът Суркова. По думите й, предстои да бъдат почистени и обновени и красивите езерца с малка виличка в близост до хижата, която се намира в една от най-живописните и красиви природни местности. 

През 2012г хижата става общинска собственост, спира работа и през 2015г е обявена за публична продан от съдия изпълнител за натрупани дългове на общината към фирма. Тогава се вдига цялото село, събират се стотици подписи против продажбата и тя е спряна. Пет години по-късно, времето е дало отражение върху сградата, нужна е доста работа и повече от освежаване, но новите наематели се надяват да успеят още този летен сезон.

„Успех в рестарта на новите наематели, решили да съживят емблематичното място!“, каза още Суркова и допълни, че договорът за наем е сключен за 10 години, а инвеститорът е амбициран да възстанови мястото и то да стане отново любимо за почитателите на планинския туризъм.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини