Задочен съдебен процес за убийството на Джамал Хашоги започна в Истанбул

В съд в Истанбул днес започна задочен съдебен процес срещу 20 граждани на Саудитска Арабия, които са обвинени за ролята си в убийството на дисидента журналист Джамал Хашоги през 2018 г., предадоха информационните агенции.

Прокуратурата обвинява Ахмед ал Асири, бивш заместник-ръководител на саудитското разузнаване, и Сауд ал Кахтани, близък съветник на престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман, в "провокиране на предумишлено убийство по особено жесток начин".

Джамал Хашоги бе убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври 2018 г. Той бе отишъл там за документи, за да може да се ожени за турската си годеница Хатидже Дженгиз, която го чакала отвън.

Други 18 души са обвинени, че са извършили убийството по особено жесток начин и чрез мъчения. Всички обвиняеми са напуснали Турция. Саутидтска Арабия отхвърли исканията на Анкара за екстрадиция, отбелязва АП.

Хашоги бе удушен, а тялото му - разчленено, се посочва в обвинителния акт, видян от ДПА.

Останките на коментатора, който пишеше за "Вашингтон пост", така и не бяха намерени, припомня агенцията. Хашоги, който бе близък до саудитското кралско семейство, впоследствие стана остър критик на принц Мохамед бин Салман.
Обвинението настоява за доживотна присъда затвор за всички обвиняеми - най-тежката в Турция, откакто страната премахна смъртното наказание през 2002 г.

Доказателствата включват показания на годеницата на Хашоги, която присъства на процеса заедно с Агнес Каламар - специален докладчик на ООН по извънсъдебни екзекуции, която разследва убийството.

Саудитска Арабия съди на закрит съдебен процес 11 души за убийството на Хашоги и през декември съобщи, че е осъдила петима души на смърт, а други трима - общо на 24 години затвор за прикриване на престъплението. Синовете на Хашоги заявиха впоследствие, че прощават на убийците, откривайки път за помирение.

Истанбулският процес е "най-голямата надежда за правосъдие" за Хашоги след "скандалния неуспех за въздаване на справедливост от саудитския съд", каза Ерол Йондероглу - турският представител на организацията "Репортери без граници".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини