Пет смъртни присъди поиска прокуратурата в Рияд за убийството на журналиста Хашоги

Главната прокуратура в Саудитска Арабия поиска смъртно наказание за 5-има от 11-те заподозрени, обвинени в убийството на журналиста Джамал Хашоги, съобщава CNN, като се позовава на изявлението на саудитската агенция по печата.

В столицата Рияд се състоя първото заседание на Наказателния съд, процесът започва три месеца, след като колумнистът от „Вашингтон поуст“ бе убит в сградата на саудитското консулство в Истанбул и се твърди, че тялото му е разчленено и унищожено. 

Според прокурора съдебните власти в Турция не са отговорили на искането на Рияд да се предоставят всички налични доказателства по случая, а и до момента няма отговор. От своя страна, Турция нееднократно призоваваше виновните да бъдат преследвани по нейните закони. През ноември прокуратурата в Саудитска Арабия първа обяви намерението си за смъртно наказание.

Разследващите твърдят, че Хашоги е бил завързан и инжектиран със свръхдоза успокоително, което го е убило. След това тялото му е било разчленено и премахнато от консулството от 5-има души, и предадено на местен сътрудник.

Саудитците са представили променящи се истории за съдбата на Хашоги, като първоначално са отричали, че са наясно с групата от обкръжението на принц Мохамед бин Салман и нейната отговорност за смъртта на журналиста.

По-късно дойде признанието, че Хашоги е жертва на предумишлено убийство в консулството в Истанбул, след което 5-има високопоставени длъжностни лица са уволнени, в това число началникът на пресслужбата на Бин Салман и зам.-шефът на разузнаването на Саудитска Арабия. Според прокуратурата и външния министър 21 души са арестувани, 6-има са отстранени от позициите си.

Рияд продължава да твърди, че нито принц Бин Салман, нито кралят са знаели за операцията по екзекуцията на Хашоги. Според официални представители на САЩ обаче групата от 15-те не би могла да отиде на мисия без разрешението на Бин Салман.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини