Що е то ТЕКБОЛ и има ли почва в Димитровград?

Изображение 1 от 2

    Текбол е нов спорт, базиран на основата на футбола. Текболът представлява игра с футболна топка върху специално проектирана за играта маса. Топката се удря основно с глава, но може да се използва цялото тяло, без ръцете. Може да се играе по двойки, четворки, а също и няколко играча – по правилата на „въртележката” от тениса на маса.

    Оказва се, че този нов спорт се тренира и в Димитровград, местния спортен клуб TEQBALL DIMITROVGRAD спечели престижно първо място и трофей на сингъл представянията на турнира по текбол в Пловдив на 4-ти юли (събота). Финалът на единички се е играл между СК Димитровград и СК Асеновец, след оспорвана битка за първото място, то е спечелено от СК Димитровград с резултат от 2:1.

    Играчите имат право да жонглират с топката до три пъти, след което тя трябва да бъде изпратена в противниковата половина. Играе се до два от три сета. Всеки сет е до 20 точки. Играчът или тимът има право на два сервиса като в тениса на корт. Подаването се сменя след всеки четири точки. Топката не се докосва с една и съща част на тялото два пъти поред.

    Счита се, че текбол е най-чистата форма на футбола, тъй като няма физически контакт между играчите и наранявания вследствие на сблъсък няма как да се получат. Нещо повече – според официалните правила играчите нямат право да докосват масата и това допълнително намалява риска от травми.

    Сред посланиците на играта, или наричани с прозвището текъри, има световноизвестни имена на бивши футболисти, като Карлес Пуйол, Роберт Пирес, Кристиан Карембьо, Луйш Фиго, Джанфранко Дзола.

    Най-новото попълнение към звездните лица на текбола е един от най-обичаните футболисти от близкото минало – бразилецът Роналдиньо. Бившата звезда на Барселона посочва, че е пристрастен към играта, след като я открил преди няколко години, признавайки, че понякога играе по 6 часа без почивка.

    Текбол се тренира в спортната зала на ОУ "Пенчо Славейков" в Димитровград, за повече информация може да потърсите клуба в социалните мрежи.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини