Отпускат допълнително 250 хил. куб м. вода от язовир "Студена" за питейно-битови нужди на Перник

Във връзка с постъпило искане от "ВиК"-Перник министърът на околната среда и водите Емил Димитров днес утвърди изменение в Месечния график за ползване на водите от комплексните и значими язовири за месец юни, с което се отпускат допълнително 250 хил. куб. м. вода от язовир "Студена" за питейно-битово водоснабдяване на гр. Перник. Така общо разрешените за използване за питейно-битово водоснабдяване обеми от язовира за месец юни стават на 1.050 млн. куб. м. Съобщението е на пресцентъра на МОСВ.

Съгласно предоставената справка от "ВиК" Перник за състоянието на яз. "Студена" наличният обем в язовира към днешна дата е 20.700 млн. м3. Наличният полезен обем за използване за питейно-битово водоснабдяване се увеличава и е 18.300 млн. м3. При така достигнатия обем на запълване, съгласно разработените от НИМХ правила за управление на водите в яз. "Студена", е допустимо да се подава без ограничения вода за питейно битово водоснабдяване, но при условие да не бъде надвишаван годишният лимит.

Изменението на графика е направено след среща вчера на министър Димитров с областния управител на област Перник инж. Емил Костадинов, зам.-кмета на Община Перник Мирослав Стоицев и управителя на ВиК - Перник Борислав Иванов, на която беше обсъдено състоянието на язовир "Студена".

"Когато станах министър през януари, тази година, язовирът беше пълен на 13 процента, сега, няколко месеца по-късно, е над 82 процента", е посочил министърът на срещата. Той е обяснил, че язовир "Студена" може да бъде запълнен до 24, 200 млн. куб. м. Язовирът е уникален с това, че винаги може да бъде спрян да не прелива и да бъде изпусната водата. Според него яз. "Студена" е в добро състояние и стената е добре ремонтирана. Министър Димитров е уверил, че разрешението да се ползва вода от София няма да бъде прекъсвано.

В рамките на срещата е бил обсъден и проблемът с водата в град Радомир. Министър Димитров припомни, че решението за водата, която идва от София до Перник е взето от Столичния общински съвет. На същия принцип дали да бъде давана вода за Радомир трябва да се реши от общинския съвет на Перник.

Министър Димитров е изтъкнал, че от всички 52 комплексни и значими язовира, които се наблюдават от МОСВ, вече 20 са със запълване над 80 процента.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини