Десетина задържани, сред които журналисти, по време на протест в Минск снощи

Десетина души, сред които журналисти, бяха задържани при протест в беларуската столица Минск снощи - по-малко от два месеца преди президентските избори в страната, предаде Франс прес.

Стотици хора, някои от които с високоговорители, се включиха в неразрешената демонстрация в центъра на града, съобщи правозащитният център "Вясна". Протестът бе организиран от опозиционери, които искат да бъдат допуснати до участие в президентските избори, на които президентът Александър Лукашенко, който управлява Беларус с желязна ръка от 1994 г., ще се бори за шести пореден мандат на поста.

Десетина човека, сред които журналисти от чуждестранни медии, бяха задържани, видяха кореспонденти на Франс прес на място. Журналистите от Радио "Свободна Европа" и полската телевизия Белсат бяха освободени няколко часа по-късно.

Подобни протести според "Вясна" е имало вчера и в други беларуски градове.

В същия ден беларуският президент обвини Русия и Запада, че се опитват да дестабилизират страната му. "Днес всички геополитически интереси се концентрират върху Беларус, както от Изток, така и от Запад", каза Лукашенко на правителствено заседание. Той увери, че е успял да провали този "план от голям мащаб".

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Fr
    free Europa
    1 0
    12:09, 20 юни 2020
    И тази диктатура е към краят си.

Още новини

Последни новини