Сапунени мехурчета ще опрашват растенията вместо пчелите

Дронове, поръсващи сапунени мехурчета с полен, ще бъдат използвани за опрашването на застрашените плодни дървета във връзка с резкия спад на популациите на пчелите, предава Франс прес.

Агенцията цитира японско проучване, публикувано в американското списание АйСайънс. Автор на разработката е професор Еижиро Мияко от Японския институт за напреднали научни изследвания. Ученият от дълги години работи над създаването на роботи-опрашители. Но те не бяха достатъчно усъвършенствани и смачкваха венцелистчетата на дърветата. Идеята му да замени пчелите със сапунени мехурчета му хрумнала, докато 3-годишното му дете си играело със сапунени балончета в парка.
При лабораторни опити се оказало, че мехурчетата много добре се справят с пренасянето на полена. Първите тестове проф.Мияко направил в овощна градина с круши, като всяко мехурче съдържало по 2000 хиляди зрънца полен. По време на експеримента били ръчно опрашени 95 процента от третираните овошки. По-късно дръвчетата родили плодове.

След получените обнадеждващи резултати проф. Мияко качил машината за полинизиращи балончета върху дрон. Той бил с предварително зададен маршрут и постигнал 90-процентов успех на опрашване. Понастоящем японският екип търси компания, която да осъществи търговското приложение на изобретението.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини