Божков поздрави Борисов със стар есемес за рождения му ден

Със стар есемес от 2018 г. бизнесменът с 18 обвинения Васил Божков поздрави от Обединените арабски емирства премиера Бойко Борисов, който в събота (13 юни) празнува рождения си ден. Снимката е публикувана в профила му във Фейсбук. В кореспонденцията от преди две години, за която твърди, че е с Борисов, бизнесменът поздравява лаконично: "Честит Рожден Ден!!! Здраве и успехи!". Борисов отвръща с "мерси", изписано на латиница.

Поздрав "за забавление"

Към днешния пост Божков уточнява, че есемесът е "за забавление: Ч.Р.Д., ББ! Пак".

"За забавление" е реакция към Борисов, който преди два дни обяви че се забавлява с публикуваното от Божков като тяхна комуникация. Тогава министър-председателят коментира темата преди заседание на правителството като обясни, че телефонът му няма кирилица, един от отговорите му обаче беше на латиница (вижте видеото в края). Със "забавляваме се" Борисов засега избягва да отговори и на въпросите за запис от петък, за който се твърди че говори по телефона.

Много по-интересно е обаче какви думи си разменят двамата след пожеланията в следващ разговор няколко дни по-късно.

На 20 юни 2018 г. разговорът започва Божков с репликата "Благодаря!!!". Борисов отвръща (всички негови думи са изписани на латиница - бел. ред.) с усмивка и "помагай". Бизнесменът с интереси в хазарта веднага се поставя на разположение: "Само кажи. Къде и за какво?", а Борисов отвръща отново с усмивка и допълнението: "По принцип".

В твърденията си досега за рекет от управляващите, Божков през цялото време говори, че от него Борисов е искал да "помага", а "такса помагане" било плащане на процент (20%) от печалбата на лотарийния бизнес.

Божков: Никога не съм дължал пари на бюджета

"Имам 18 обвинения. Засега...Те се дължат на показанията на едно лице. Под внимание не са взети показанията на десетки други разпитвани свидетели, които опровергават Прокуратурата. На разпит не са извикани само ББ, Менда и VG (вероятно финансовия министър Владислав Горанов - бел. ред.). Вече пети месец в България не разрешават на адвокатите ми да ме защитават, а съм с назначени служебни защитници", пише още Божков в публикацията в събота, която придружава снимката с есемеси.

"Основното ми обвинение е за неплатени суми към бюджета. Това биха могли да бъдат обвинения към компаниите, които са спазвали законите и са заплащали всички данъци и такси стриктно. Половин милиард по данни на МФ, от които ви лишиха с лека ръка. Аз никога не съм дължал и не дължа пари на бюджета", твърди обвиняемият бизнесмен.

"VG умишлено и целенасочено създаде тази инсинуация. Прокуратурата се втурна да прави внушения за огромни кражби, за да прикрие разграбването на имуществото на мен и близките ми", посочва още Божков като с тези дупи прави препратка и към колекцията от културно-исторически ценности, част от която бе иззета от разследващите, а останалите предмети все още се описват.

За какво благодари Божков на Борисов на 20 юни 2018

През пролетта на 2018 година започна първата атака срещу хазартния бизнес на Божков. Тогава Валери Симеонов (по онова време той е вицепремиер) внесе законопроект за промени в Закона за хазарта, с който поиска забрана на рекламите на лотарийни билети.

На 20 юни 2018 г. проектът е разглеждан в комисията по бюджет и финанси в парламента. Депутатите решават, че ще поискат от Европейската комисия нотификация заради съмнения, че текстове от него противоречат на европейски директиви. "Дневник" пише, че това означава блокиране на проекта за поне 4 месеца - документите изискващи нотификация се предават на ЕК 4 месеца предварително и после предстои произнасянето.

Председател на комисията е Менда Стоянова (ГЕРБ). Тя е сред двамата основни герои, за които Божков твърди, че през последните години са му помагали за бизнеса по поръчка на Борисов.

Преди гласуването в бюджетна комисия, проектът е минал през комисията по европейски въпроси, която от своя страна поискала становище от правна дирекция на парламента трябва ли нотификация или не.

На 20 юни, Стоянова обяснява, че правна дирекция е препратила въпросът към финансовото министерство. От там обяснили, че Законът за хазарта от 2012 г. е приет след нотификация от Еврокомисията и ако ще се правят значителни изменения в него, той трябва да мине през нова нотификация.

Стоянова не коментира на какво противоречи проектът и препраща въпросите към министерство на финансите. Владислав Горанов, който го ръководи е сочен от Божков като човека, с когото е контактувал за хазартния си бизнес през последните години. Според обвиняемия бизнесмен той го е информирал и какво "помагане" очакват с Борисов (като част от печалбата от бизнеса с билетите за търкане) или че трябва да прехвърли Национална лотария на посочен субект. В последния месец Божков публикува снимки на есемеси и с него.

След заседанието на комисията на 20 юни Симеонов се оплаква пред медии - "Това отлагане не кореспондира с декларираната подкрепа от БСП и ГЕРБ". Според него интересите законът му да не бъде приет са 3 млрд., на колкото той оценява (в лв.) оборота в сектора. "За 3 млрд. много неща могат да се случат и много позиции да се променят", добавя Симеонов. В отговор на въпрос той коментира "Нямам полезен ход, нямам намерение да скачам от последния етаж на партийния дом".

Съобщенията между Божков и Борисов са в 19:47 ч. на 20 юни 2018г. - решението да се поиска нотификация вече е взето, а това блокира, поне временно, проектът на Валери Симеонов.

Този законопроект беше "забравен" от управляващите и коалиционните им партньори. С него щяха да бъдат засегнати и обектите за продажба, сред които "Лафка". Срещу проекта се бяха обявили и бизнес, медийни и спортни организации. По-късно лидерът на НФСБ призна, че се е срещал с бизнесмена в кабинета си, Божков дошъл с адвокат и му обяснил мотивите си срещу закона. Симеонов твърди, че не ги приел.

Така и не се разбра категорично дали Валери Симеонов самостоятелно атакува Божков или е просто говорителят и с какви мотиви. От тогава обаче започнаха проблемите му с управляващите, които се засилват през 2019, за да достигнат в началото на 2020 - нов закон, който забрани частните лотарии и обвиненията на прокуратурата срещу Божков.

За това имаше неофициални информации, но те бяха потвърдени едва в последните седмици, когато самият бизнесмен започна да разкрива част от отношенията си с властта.

През лятото на 2018 г. Божков спря за известен период договореностите си с "Нова тв", в която Национална лотария беше най-големият рекламодател. А по-късно ги подновява при много по-ниска рекламна инвестиция. Пак в последните си разкрития, той твърди, че след като братята Кирил и Георги Домусчиеви купуват медиата, от него е поискано да плаща по 20 млн. лева за реклама за срок от 10 години и да подпише нов договор. Срещу това Кирил Домусчиев му обещава "пълен съпорт" в комисията по хазарата и в законодателството.

Месеци по-късно (началото на 2019г.) Божков купи и "Левски", за което също се твърдеше, че не е по негово желание, а поръчано от Борисов и въпреки, че дълго отричаше - сега той го заявява в сигнала, който изпрати до прокуратурата. В него укриващият се в Дубай описва своята версия на действия на Борисов, Горанов и Стоянова срещу него и бизнеса му. Той твърди, че е готов да свидетелства и има доказателства.

И в момента Валери Симеонов е сред малкото политици, които атакуват Божков. Той твърди, че от неговите предложения и през 2018г., и през 2020г. е започнало всичко срещу бизнеса на хазартния бизнесмен. Макар че възможностите за реклама на лотарийните билети останаха без променя в закона, местата за продажба също не са сериозно ограничение, но според Симеонов е по-добре това да е държавен хазарт.

В началото на седмицата лидерът на НФСБ обяви, че Божков е финансирал кампанията на Мая Манолова, а тя ще го съди. Самият бизнесмен показа, че е уведомил Борисов с есемес, че няма да я подкрепи. Симеонов обяви и че следващият ще бъде Валентин Златев, който също излезе с позиция, че ще съди всеки, който замесва името му.

Имам 18 обвинения. Засега… Те се дължат на показанията на едно лице. Под внимание не са взети показанията на десетки...

Публикувахте от Васил Божков в Петък, 12 юни 2020 г.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Bu
    Bulgaristan
    10 -6
    10:45, 13 юни 2020
    Криминалната комунистическа мутра от Банкя е насрана отвсякъде.
    • От
      Отговор
      2 0
      20:33, 13 юни 2020
      Влади , според теб това е масов проблем , значи ти си по специален от нас и си изключение !
    • Ал
      Ало
      2 0
      21:57, 13 юни 2020
      Алоо.... Владо , я обясни какво значи това , изгоря като факла !
  • 2
    Вл
    Влади
    5 -6
    11:58, 13 юни 2020
    Василе и теб ще те поздравят скоро. Стой си там и си лай. Не се занимавай с нещо, което не е твоя работа. Като си голяма работа да си ги казал тия работи по-рано. Вече е късно за теб. Изгоря като факла. Ходи да караш камилите и не занимавай хората с твоите глупости.
    • От
      Отговор
      6 -2
      12:40, 13 юни 2020
      Влади , който и да си ,стига ръси заплахи и предупреждения тук и другаде към тези които имат различно мнение .
      Защо мислиш , че само ти си прав , както този който защитаваш.
      А затова кой ще изгори не се знае , защото няколко може да изгорят , но да знаеш и друго, че рано или късно ще има пожар и такива като теб ще са в центъра на пожара.
      Иначе нищо лично , нека да бъдем по обективни а не със заплахи !
    • Вл
      Влади
      3 -6
      12:56, 13 юни 2020
      От, който и да си ти, Благодаря за "великолепния" отговор на моя коментар. Какво те изплаши? Кое точно е страшното? Кое е предупреждение? Какъв център, какъв пожар, какви хора? Ама много страхливи сте били! Като мисля, бях и прав и седнал и не защитавах никой а просто изразявах свободно мнение, моето, всеобщото. Иначе май ти искаш да си прав а това е масов проблем на много хора. На кое казваш обективизъм? Просто и ясно е всичко за всеки. Божков си замина. Тепърва ще го последват много други.
      Иначе, нещо лично нямам и няма и да имам към теб.
  • 3
    Ог
    Оги
    2 -2
    14:03, 13 юни 2020
    Е, и? Аз също го поздравих!
    Голяма новина, голямо чудо.
  • 4
    По
    Посерко
    1 0
    17:00, 13 юни 2020
    ОГИЧ ми това е наистина голяма новина Бат Бойко на 60 г ми той си е вече дипломиран ДЯДО Стиг
Последни новини