Доц. Кунчев: Имаме епизод на втора вълна от коронавирус

Имаме епизод на втора вълна, определено има циркулация на вируса в страната и то в специфични места - болници, заводи, села. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред бТВ.

По думите му има лека промяна в поведението на вируса и засега инфекциозността му намалява. Все по-често се срещат хора, които са с положителен тест за коронавирус, но го изкарват леко или нямат симптоми. Според Кунчев по-малко ще са тежките случаи в болниците, както и смъртните. Бройката ще намалява плавно, добави той.

„От броя на новозаразените лица зависят решенията, които ще вземем. Имаме предимство, ако съсредоточим усилията в тези 5-6 огнища, да се справим по-бързо. Правим всичко възможно да не предприемаме крайни мерки, но ако се наложи, може и да стигнем до такива“. Това каза Кунчев пред БНР по повод завишения брой регистрирани болни от COVID-19.

По думите му няма да има пълно спиране на движението в шуменското село Изгрев, но всичко зависи и от реакцията на хората.

„Засега мерките са контролни, но ако няма елементарно съзнание, че трябва да предпазиш себе си и близките си, по-сериозните мерки няма как да не се приложат“, коментира главният държавен здравен инспектор.

По думите му в Сърбия, в Северна Македония също има завишение на броя на регистрираните случаи.

„Нещо става с този вирус. В специализираните издания се описват хора, които са много силни разпръсквачи на вируса, а има и доказано положителни хора, които със седмици не го предават. Вирусът намалява своята заразност, това е добре, но пречи за отхлабването на мерките“.

Главният здравен инспектор коментира и състоянието в огнищата на разпространение.

В две старозагорски предприятия са открити 20 работници с положителни проби. Част от хората са от Нова Загора и от Сливенска област. Едното е от хранително-вкусовата промишленост „Градус“, другото е трикотажна фабрика „Наталия“.

И в двете са взети мерки за дезинфекция и начин на работа. Няма да се затваря цял завод, а линията, където е хванат вирусът. Няма основание да се спира цяло предприятие, ако не излязат много нови проби, заяви Ангел Кунчев.

Селата Ясеновец и Изгрев

"Не ни се ще да отиваме към пълна изолация, защото това води до доста проблеми за хората, затова се опитваме да намерим по-мекия вариант, да останат хора, които могат да ходят на работа, хора с хуманитарни проблеми в клъстерните места. В селата Ясеновец и Изгрев са доста неизпълнителни и ще ни принудят да прибегнем до по-крайни мерки", каза доц. Кунчев.

По думите му в стратегията на щаба няма промяна. "Не искаме да пречим на финанси и икономика и личен живот, а да държим под контрол инфекцията, да не стигаме високи върхове, които да застрашават здравната система", добави той.

В Доспат случаите към момента са 81, съобщи доц. Кунчев и добави, че не очаква взривоподобно увеличение. 

Според него ситуацията през април е била много по-опасна. Сега случаите са концентрирани на 4-5 места и това позволява бърза намеса от здравните власти, уточни той.

По думите му списъкът за страните от Шенген, за които няма да се изисква 14-дневна карантина, се допълва, вероятно ще отпаднат Малта и Нидерландия, тъй като там е намалял броят заразени. Здравният инспектор обаче уточни, че има други страни, които доста са го повишили.

"В момента водеща е Швеция с огромна разлика от другите страни. Разликата между Швеция и България в заболеваемостта е 18 пъти. Ще взимаме мерки спрямо нея. От 15 юни ще пътуваме в Гърция, ако тя не предприеме някакви рестриктивни мерки", каза Кунчев.

Източник: offnews

Коментари в сайта (4)

  • 1
    То
    Тони
    4 -2
    14:23, 11 юни 2020
    елна.
    1. Абсолютна лъжа е, че заразените от Доспат и Сърница са болни. Повечето са с положителен тест, но не са болни.
    2. Няма повишаване на заболеваемостта в страната. Има огнища, които са възникнали вследствие на заразяване на пациенти в болнични заведения и след това са разпространили заразата в семействата си и на работните си места. Такива са случаите в Сливен, Смолян, Пазарджик, Доспат, Сърница. Няма огнища поради масово неспазване на социалната дистанция и хигиена в страната.
    3. Безотговорно е при проблеми в организацията на работа в няколко лечебни заведения да се иска удължаване на епидемичните мерки в цялата страна и то с мотив „заради граничния контрол“.
    Никой от отчаяните опити на НОЩ няма да скрие некомпетентността на МЗ, проблемите в здравеопазването, повсеместните скандали заради корупция и злоупотребата с власт.
    Както отлично знаят хирурзите, когато гангрената на един крайник заплашва да отрови целия организъм, се налага ампутация. Е, същото е и в политиката.
  • 2
    Си
    Симеонов
    3 -3
    14:39, 11 юни 2020
    За да се обяви епидемия е небходимо да има 200(двеста) заразени на 10,000(десет хиляди)души от населението!!!Това е според закона за борба с епидемии,бедствия и т.н.,приет през ,ако не се лъжа,през 2014г.от герб…!!В момента, а и когато обявиха карантината,цифрата на заразените бе със 700 пъти под необходимата..повтарям..700(седем стотин пъти)под необходимата,задължителна бройка според закона..ама герб кога ли са изпълнявали законите???!!!Отделно в закона е посочено че политическо лице (вицепремиер) поема,организира и ОТГОВАРЯ за борбата с бедствието…а не разни коремни хирурзи да борят „вируса“ и да всяват страх и паника!!!! Вчера излезе инфо, че не са водени стенограми от заседанията на НОЩ..ЗАЩО ЛИ..!!!
  • 3
    Му
    Мунчо
    2 0
    14:43, 11 юни 2020
    Петима лекари канят представителите на НОЩ на публична дискусия по проблемите около COVID-19.
    „Гражданите имат право да чуят истината и в тази връзка бихме искали да Ви поканим на публичен диспут в БТА, на който да обсъдим: различията в оценките за степента на опасност от този вирус; какви мерки е редно да се вземат и адекватността и резултатността на досега взетите, не само в медицински аспект; как това ще бъде от полза за гражданите и обществото като цяло“, се казва в писмото до щаба. То е подписано от лекарите Атанас Мангъров, Георги Тодоров, Стоян Алексов, Владимир Николoв и Антония Първанова.
    Не е тайна, че те имат по-различна позиция относно заразата от тази на членовете на НОЩ. „Дебатът е един от инструментите в демократичната държава и дава възможност на тези, които трябва да поемат отговорност да стигнат до решения, почиващи на научни данни и анализи. Изводите от един такъв дебат могат да доведат до предложения, които са полезни за обществото. Нека го използваме“, уточняват домакините. Те предлагат срещата да се състои на 17 юни в 14 часа в БТА. „Предлагаме да дебатираме като лекари , а не като служители в дадена институция!“, уточняват медиците.
  • 4
    66
    666
    3 -3
    15:34, 11 юни 2020
    Не ви ли омръзна да лъжите народа ама сладки са паричките
Последни новини