Всеки пети българин вярва в чипирането с коронавирусна ваксина, 35% - 5G е опасна

Коронавирусът е изкуствено създадена болест, смятат 43 на сто от анкетираните в изследване на "Тренд", проведено между 1 и 7 юни сред 1008 души по поръчка на "24 часа". 26 на сто са тези, които не се съгласяват с това твърдение.

Конспиративните теории винаги са намирали широка социална база, когато са обвързани и с фармацевтичната индустрия, коментират анализаторите. Те регистрират висок дял (43 на сто) и на смятащите, че коронавирусът е изкуствено създадена болест с цел фармацевтични компании да печелят. Малко над една четвърт (26 процента) са несъгласните с това твърдение.

Други 40 процента са на мнение, че това е биологично оръжие, направено с цел да намали населението на земята. Живеещите в малките градове и селата в по-голяма степен са съгласни с това твърдение, докато в столицата - в най-малка степен.

Според 23 процента коронавирусът не съществува и е световна измама. Над половината (56 на сто) не се съгласяват с това твърдение.

Всеки пети (22 процента) българин смята, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях.
Приблизително същият дял (21 на сто) вярват, че Бил Гейтс стои зад пандемията от коронавирус, за да контролира хората през чипове, които ще бъдат поставяни заедно с ваксината. 39 на сто не са съгласни с това твърдение, а голям дял от 40 процента не могат да преценят или изкажат мнение.

Над една трета - 35 на сто, от анкетираните смятат 5G технологията за опасна. Традиционно, по всички теми, хората с висше образование са по-информирани спрямо тези с по-нисък образователен статус, въпреки това се регистрира, че именно сред висшистите делът на смятащите за опасна, е най-висок - 44 на сто спрямо 16 на сто, които не я считат за опасна, констатират анализаторите.

Всеки десети пък е съгласен с твърдението, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията, като тук се отчитат по-високи нива скептицизъм спрямо тази конспиративна теория - 41 процента не са склонни да се съгласят с това твърдение.

Според данните доминира положителна обща оценка и над три четвърти (76 на сто) от анкетираните са на мнение, че България се е справила с овладяването на епидемията от коронавирус. Едва 10 процента е делът на смятащите, че не се е справила.

Две трети декларират, че са се върнали напълно към нормалния си начин на живот след отпускането на мерките. До голяма степен можем да считаме, че в съзнанието на българите извънредното положение и мерките около него са по-скоро отминал период, отбелязват от "Тренд".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини