РИОСВ Смолян съобщи за 4 нападения от мечки в града с нанесени щети

През месец май Групата за бързо реагиране при РИОСВ – Смолян е проверила общо 23 сигнала за щети от кафява мечка. При проверките са установени 9 случая на нападения над пчелини и 14 случая на нападения над селскостопански животни. При огледите е констатирано, че щетите са нанесени от кафява мечка. Комисията е изготвила предложения за обезщетение на собствениците.

Регистрираните щети са на територията на общините Девин, като в село Триград са 3 щети и в село Гьоврен 1 щета. В община Баните най-много поражения от мечки са нанесени в село село Сливка – 5 случая с щети, както и три нападения в село Давидково.

В Смолянска община са регистрирани 4 щети в града, астаналите са в село Върбово, село Широка лъка и Могилица, с по една регистрирана щета. В община Борино е канстатирана една щета в село Кожаре, а останалите нападения са извършени в общините Ардино и Лъки, които също са на територията на РИОСВ Смолян.

Поради зачестилите нападения на мечки върху селскостопанско имущество РИОСВ – Смолян призовава стопаните да засилят превантивните мерки по опазване на животни и пчелини. Пашата трябва да се извършва с пастир и кучета, нощуването на животните да е в масивни стопански сгради, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини