Софтуерните компании: Не пипайте плоския данък

Съхраняване на настоящия данъчен модел в страната, фокусиране върху дигиталната трансформация на българската икономика в унисон с Плана за възстановяване на Европейската комисия „Следващо поколение ЕС" и създаване на благоприятни условия за развитие на българските високотехнологични компании са сред основните приоритети на новия Управителен съвет на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

Той бе избран на редовно Общо събрание на организацията, която съществува от 2001 година и работи активно за професионалното израстване и бизнес развитие на софтуерните компании, за обучението и последващата квалификация на таланти за индустрията, за утвърждаването на България като качествена софтуерна дестинация и за насърчаване на иновациите и предприемачеството.

За втори мандат като председател на БАСКОМ бе преизбран Доброслав Димитров, съосновател на Империя Онлайн.

Новото ръководство на БАСКОМ ще продължи да отстоява всички публично изразени позиции на организацията, включително тази против избирателното намаляване на ДДС като социална мярка и все по-настоятелните искания за цялостна ревизия на данъчния модел без задълбочен анализ и никаква оценка на въздействието от подобен ход.

БАСКОМ настоява да не се увеличават преките, косвените данъци и максималния осигурителен доход за работещите и прозрачни бизнеси, да се приоритизира дигиталната трансформация на икономиката и да се преосмисли политиката по намаляване на държавния прием и увеличаване на семестриалните такси през академичната 2020/2021 г. за студенти в специалности, свързани с информатика, информационни технологии, компютърни науки и софтуерно инженерство.

Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) е създадена през 2001 г. Асоциацията е колективен представител на повече от 90 софтуерни фирми – пълноправни членове, и над 120 асоциирани членове, сред които висши училища, фондации, фондове за рисков капитал, стартиращи иновативни компании и др.

Софтуерната индустрия е сред малкото в България с конкурентоспособност в световен мащаб, осигуряваща изключителни възможности за професионална реализация и развитие на хората, работещи в нея. Основните цели на БАСКОМ са да популяризира българската софтуерна индустрия, да работи за подобряване на образователната система, за въвеждането на електронно управление и да позиционира страната като високотехнологична дестинация, където софтуерните компании разработват собствени продукти и услуги с висока добавена стойност.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини