Лекарство срещу ревматизъм дава обнадеждаващи резултати при болни от Ковид-19

Медикаментът анакинра, използван за лечението на ревматизъм, дава обнадеждаващи резултати при третирането на болни с тежки форми на Ковид-19, предаде Франс прес.

Лекарите са констатирали след употребата му, че са намалели смъртните случаи и необходимостта от интубиране на пациентите. Проучването е дело на екипа на френския медик Тома Юе от болничния комплекс "Пари Сен Жозеф" и е публикувано в сп. "Лансет".

Лекарството успява да предотврати "цитокиновата буря", която представлява неконтролирана възпалителна реакция, проявяваща се при тежките случаи на пневмония от Ковид.19. Тя довежда до остър респираторен дистрес синдром, при който белите дробове не са в състояние да доставят нужните количества кислород на жизненоважни органи. При това състояние се налага изкуствена вентилация на белите дробове.

Анакинра успява да блокира един от цитокините, предизвикващи споменатата "инфекциозна буря" - интерлевкин-1. При десетдневно подкожно инжектиране на препарата анакинра с търговска марка "Кимелет" на 52 пациенти с тежка форма на Ковид-19, били констатирани обнадеждаващи резултати - рязко понижаване на смъртността и на необходимостта от интубиране.

При третираните с препарата болни смъртността се оказала около 25 на сто, а при онези, които не получили подобно лечения, тя възлязла на 73 на сто.

При лекуваните с анакинра пациенти нуждата от допълнителен кислород преставала на седмия ден от лечението. 

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини