Ново изследване доказва връзка между чревния микробиом и рядко нервно-съдово заболяване

Ново изследване свързващо микробите, живеещи в червата ни, със здравето на нашия мозък и нервна система.

Досега повечето изследвания са или косвени, или до голяма степен разчитат на животински модели. Сега с хора доброволци са получени солидни доказателства, че случаите на рядко нервно-съдово заболяване, наречено кавернозен ангиом (СА), могат да бъдат предизвикани от определена смес от бактерии в храносмилателния ни тракт.

Това не означава, че изследванията върху животни нямат своето място. Всъщност изследователският екип, който стои зад находката, бил вдъхновен от разследвания върху мишки, които загатвали за точно такава връзка, пише Science Alert.

"Последиците от това бяха много големи", казва неврологът от университета в Чикаго и старши автор Исан Авад, който участвал в екипа зад първоначалната находка при гризачи.

"Но ние не знаехме дали тази концепция за уникален микробиом, благоприятстващ развитието на лезиите, ще е вярна при хората."

Кавернозните ангиоми са лезии, изградени от необичайно разширени кръвоносни съдове в мозъка и гръбначния мозък. Това не е често срещано заболяване - само при 0,2 процента от населението.

Въздействието на болестта до голяма степен зависи от това къде се развиват тези анормални съдове. В някои области на нервната система те могат да водят до припадъци, които често се влошават с течение на времето. В други случаи заболяването води до слабост в крайниците, проблеми със зрението или отказ на паметта.

Въпреки че може да се появява спорадично при индивиди, които нямат история на заболяването в семейството си, има и фамилна форма, която е свързана с малък брой гени.

Разбира се, при заболяванията множество фактори допринасят за развитието на симптомите.

За да се проучи потенциалната роля, която бактериите също могат да играят при кавернозния ангиом, изследователите събрали фекални проби от повече от 100 индивида, които са имали такава диагноза или фамилна или спорадична форма. Подобни проби били събрани и от 250 здрави доброволци за сравнение.

Генетичен анализ на двата набора проби потвърдил ясна връзка между невро-съдовото състояние и преобладаването на грам-отрицателен тип бактерии.

"Пациентите с кавернозен ангиом (...) имаха еднакъв отличителен микробиом, независимо дали са наследили мутацията или са имали спорадична лезия и независимо от броя на лезиите, които са имали", казва Авад.

Всъщност относителното изобилие от само три вида би могло да се използва за надеждно разграничаване на хората с кавернозен ангиом от тези без него.

Хората с по-голямо количество грам отрицателни видове, наречени Odoribacter splanchnicus, и по-нисък брой грамположителни Faecalibacterium prausnitzii и Bifidobacterium adolescentis, са много по-склонни да имат кавернозен ангиом.

Използвайки машинно обучение, за да открие модели сред множеството химикали в кръвни проби, екипът открива също признаци, че ключови възпалителни рецептори се подсилват при пациенти с кавернозен ангиом.

В комбинация с по-ранни проучвания, това е силен залог, че наличието на повече от някои видове бактерии в червата провокира необичайно висока възпалителна реакция в организма, което повишава риска от развитие на аномалии на кръвоносните съдове в мозъка.

Познаването на веригата от събития, които причиняват това състояние, е огромна стъпка към лечението му. За съжаление, това не е така пряко, като да бъдат убити на врентите видове, което би било риск от допълнителни проблеми чрез нарушаване на баланса на микрофлората в червата.

"Това е по-сложно, отколкото изглежда", признава Авад.

Докато научаваме повече за естеството на микробните "органи" на нашето тяло, без съмнение ще намерим и по-добри начини.

Изследването е публикувано в Nature Communications.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Пестете енергията си и не се захващайте с нови дела. Ще овладеете конфликт на работното място, породен от недоразумение или нечие желание за показност. Пазете силите си за моментите, в които е нужно да сте борбени и самокритични едновременно. Предстоят ви важни срещи, от представянето ви ще зависят следващите ви проекти.
10 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
10 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вълнувате повече от присъствието на човек, който не крие чувствата си към вас. Може би това означава нова любов или дълготрайно приятелство. Във всички случаи ще се насладите на близостта си. Доволство от постигнатото ще споходи и деловите представители на знака, предстоят им бързи реализации.
10 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Жаждата ви за пътешествия ще ви постави в условия да избирате между две възможности. Затрудненията ви ще се от любознателен характер, по отношение на финансите си не се притеснявайте. Професионалните ви проекти и намерения ще ви срещнат с подходящите хора, с които да ги осъществите.
10 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Предстоят ви задължения, които едва ли ще са ви по сърце. Приемете го като предизвикателство и мислете за това какво бихте правили в свободното си време. Среща със стар, но добър приятел ще разнообрази деня ви и ще ви накара да се почувствате много по-добре. Не бъдете прекалено мнителни към близките си.
10 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Дори да са възможни несполучливи професионални контакти днес, не се отказвайте. Това само ще ви покаже, силата ви е в самостоятелните изяви. В интимните си отношения с партньора се доверете на взаимността и зачитане на другия. Днес това ще е особено наложително. Здравето ви изисква повече внимание, като не пренебрегвате съветите на специалистите.
10 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
10 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
10 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За да се избавите от неудовлетворението, което изпитвате напоследък, се захванете сериозно с работата си. Периодът е подходящ за сключване на сделки със значителни материални придобивки за вас. Бъдете по-смели, отстоявайте интересите си и ще се справите. Ставащото е знак за идващи успехи и завоевания на нови позиции.
10 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Израстването в кариерата и бизнеса изискват да сте поне на нивото на конкуренцията. В тази връзка днес ще заложите на обучението и повишаване на квалификацията си, и бъдете сигурни, че времето ви няма да е загубено. Предпазвайки се от изкушения, ще вървите напред. Приятелска среща.
10 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Променете отношението си към случващото се и живейте с положителна нагласа, за да получите удовлетворение от работата си. Поставяйте си непосредствени задачи и проявете постоянство в преследването на дългосрочните си планове. Резултати от интервю за работа ще ви направят фаворити, бъдете готови.
10 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес много зависи от способността ви да се приспособявате. Не прекалявайте с ласкателствата и бъдете по-сдържани в отношенията си с непознати. Прекомерната ви чувствителност може да ви изиграе лоша шега. Не взимайте на сериозно всяка хрумнала ви мрачна мисъл.
10 юли 2020
Последни новини