1 567 зрелостници влизат на матурата по БЕЛ с маска и ръкавици

    1 567 зрелостници от Хасковска област са заявили желание да се явят на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература. Той ще се проведе на 1 юни в 22 училища в региона. Предвидени са 144 зали с 428 квестори, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в Хасково Христина Боева.

    Във всяка стая ще има между 10 и 12 ученици, които ще бъдат на минимум метър и половина разстояние един от друг. Зрелостниците ще бъдат допускани в училищата след 7:30 часа, но официално изпитът започва в 9:00 часа и продължава четири часа.

    При влизане ще се измерва температурата на учениците. Външни лица няма да се допускат дори и в двора на училищата.

    Задължително учениците трябва да влязат с маска и ръкавици, поясни Христина Боева. Използването на предпазни средства по време на зрелостния изпит не е задължително, а е по желание. В случай, че учениците са забравили да си вземат маски, то такива са осигурени в училищата. Всяка зала е старателно дезинфекцирана, има видеонаблюдение, предвидени са по двама квестори.

    Резултатите от първата матура трябва да станат ясни след 12 юни.

    Вторият задължителен зрелостен изпит по избираем предмет ще се проведе на 3 юни, също от 9:00 часа. На него желание за явяване са заявили 1108 души. Той ще се проведе в 19 училища в областта. Зрелостниците ще бъдат разпределени в 126 зали, предвидени са 354 квестори. Най-желаният предмет е биология и здравно образование, за който са заявили желание 372 дванайсетокласници. Най-малко са желаещите да се явят по физика и астрономия – едва трима.

    Третият държавен зрелостен изпит е по желание. За него заявка са подали 19 ученици от областта. Той ще се проведе в два дни, в четири групи. На 2 юни от 8:00 часа – немски език, руски език, испански език, италиански език, химия и опазване на околната среда и физика и астрономия. Същия ден, но от 14:00 часа – математика и география и икономика. На 4 юни от 8:00 часа – биология и здравно образование и философски цикъл. Същия ден, но от 14:00 часа – английски език и история и цивилизация.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Гл
      Глупости
      2 -4
      20:37, 30 май 2020
      Стига сте писали глупости и сте подвеждали зрелостниците.
      1. Маските са задължителни при влизане и по време на изпита. Никой няма право да си сваля маската докато е в училището. Училището не е длъжно да осигури маски на всички, затова си носете маска за да не останете отвън.
      2. Ръкавиците са препоръчителни
      4. Ако имате температура или хрема оставате без изпит.
      • No
        No name
        1 0
        21:06, 31 май 2020
        А 3 какво е?
    Последни новини