Какво предвижда новият Закон за ВиК

Очаква се следващата седмица проектът на Закон за ВиК да бъде публикуван за обществено обсъждане, съобщи по време на блицконтрола в ресорната парламентарна комисия министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова.

Тя напомни, че НС взе решение до 15 май да се публикува за обществено обсъждане проектът на закон и допълни, че на 5 май е било публикувано за обществено обсъждане Приложение 3, като то е приключило на 19 май и е изпратен докладът за предварителна оценка в МС, а срокът за одобряването е една седмица. След това на портала за обществените консултации и на сайта на МРРБ ще бъде качен текстът на проектозакона за обществено обсъждане.

Министърът изтъкна, че сега отрасълът работи в сложна и фрагментирана нормативна уредба и има нужда от такава, която да урежда всички отношения във ВиК сектора.

Тя напомни, че проектозаконът предвижда запазване на собствеността на инфраструктурата - публична държавна и публична общинска. В една административна област определяме един ВиК оператор, каза министърът. Асоциациите по ВиК ще сключат договори с ВиК оператора за срок до 30 години, а не 15, както е досега. С проектозакона се създава отделна Комисия за регулиране на ВиК сектора. Целта е да се даде възможност за по-голяма гъвкавост и прецизност при определяне на цените на ВиК услугите и проследимост на отрасъла. Предвижда се да се осигури целево финансиране на отрасъла чрез държавния бюджет, като цените се предлага да са двукомпонентни, без това да ги завишава. Едната компонента се предлага да е постоянна и да е свързана с условно постоянните разходи на ВиК оператора, а - другата да е променлива, съобразно количествата, които всеки потребител е използвал.

Министърът каза още, че ВиК холдингът се структурира в момента и има избран надзорен и управителен съвет, както и изпълнителен директор. Има срок, в който звената трябва да се структурират и да започне прехвърлянето на активите - държавна собственост, от ВиК операторите към холдинга. Определят се 28 обособени територии, в които ще има един ВиК оператор и една ВиК асоциация, като по това има възражение само от Националното сдружение на общините.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Мн
  Много
  8 0
  19:30, 28 май 2020
  Много шапки отгоре над Оператора. Асоциация, Комисия, Холдинг. Хем водата не става за пиене, хем ще плащаме повече. Никой не ни пита за раздутата администрация. Преди по-добре си гледаха работата. Основното е подмяна на водопроводите по населените места. Инвестиции. Само разходите за асоциации, комисии и холдинги ще са достатъчни за подмяна на водопроводите в страната. Луди сте за връзване, но най-доброто ще е да бъдете изметени.
 • 2
  Во
  Вода
  2 0
  10:35, 29 май 2020
  Докато загубите на вода, открадната и изтекла незнайно, се заплаща солидарно от добросъвестните платци, и холдинга и операторите ще им е през щепсела за остарелите водопроводи и инвестиционни политики. Ще си забиват клиновете един върху друг докато издържат и ще копаят дупка върхо дупка. Боли ги фара тя цената си включва всичко.
 • 3
  Jo
  John
  1 0
  13:45, 29 май 2020
  такса водомер, ползваш, не ползваш, плащаш, ТОВА Е НАГЛОСТ!

Хороскоп за 03.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ще е благодатен на срещи и установяване на полезни контакти. Работата ви ще е интересна, спорна, и повече отколкото очаквате. Обмислете добре идеите си и пътищата за осъществяването им. Не пренебрегвайте полезната информация, която ще научите помежду другото. Роднини ще ви зарадват с вести, имащи отношение към общите ви начинания.
03 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете се на важните за вас задачи, без да се разпилявате с маловажни неща. Имате прекрасни идеи, които чакат своята реализация, създайте условията за нея, бъдете наблюдателни и разчитайте знаците по пътя си. Много хора ще ви приветстват и помагат. Следвайте убежденията си, те са вашата пътеводна светлина.
03 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще имате възможността да се утвърдите като коректен и лоялен партньор. Справяте се отлично със завършването на важен проект, което е сериозна крачка в професионалното ви развитие. Предстои ви скорошна стабилизация във финансов план, което ще ви даде възможност да разширите сферата на проектите си.
03 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Перспективна идея ще ви вдъхнови да заживеете с планове за нейното осъществяване. Настроението ви ще нарасне, ще ви направи активни и по-добри. Наред с това не пренебрегвайте задълженията си, отделете време на всичките си задачи. Дошла навреме вест ще внесе повече яснота в намеренията ви.
03 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работещите в производството, търговията и бизнеса ще продължат и днес да се занимават със служебните си задачи. Трети ще мислят за почивката си, тръгвайки на път. Във всички случаи ще се ползвате с внимание и разбиране, няма да срещате непреодолими препятствия пред себе си. Приемете приятелската покана за среща.
03 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Старанията, които влагате в делата си ще дадат резултати. Но, понякога се налага и да се съобразявате с обстоятелствата, като отстъпите от позициите си - при спорове например, а също и при видими здравословни проблеми. Не въвличайте близките си в рисковани начинания. Спестете им това напрежение.
03 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изисквайте прекалено много от обкръжението си. Всеки има своите приоритети, които следва,колкото и да не ви се иска. Търпението ви към тях ще повиши уважението им и ще ви помогне да се освободите от напрежението, което носите. Вечерта е подходяща за гости. Поканете някого или вие отидете.
03 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Овладейте емоциите си и не се впускайте в рисковани начинания. Възможността да пострадате сериозно ако го сторите е доста голяма. Заемете се с ежедневните си ангажименти и не се разсейвайте със странични проекти. Имате предостатъчно работа, която не търпи отлагане. Очаква ви привлекателно предложение за вечерта.
03 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Преценявайте добре обстановката, като не прекалявате с търпението на околните. В добра форма сте и изпълнени с ентусиазъм. Трансформирайте излишната си енергия в нещо полезно, творческите ви идеи заслужават внимание. Нека не ви възпират отминали неудачи, дайте воля на въображението си.
03 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Характерни за вас днес са противоречията, които са иначе чужди на зодиакалния ви знак. Чувствате, че стоите на кръстопът и не сте сигурни кой от пътищата е най-правилния за вас. Най-удачния вариант е да се захванете с нещо, което вече сте започнали и да оставите времето да работи за вас. Бъдете сигурни, че не след дълго ще разберете това което ви интересува.
03 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстоят ви приятни задължения днес. Привлечени сте от бъдеща възможност, която е свързана с известни инвестиции, но пък е доста перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате напоследък. Сами знаете колко ценен е той за вас.
03 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Вие сте безспорен, неизтощим източник на енергия и свежо чувство за хумор. Работите усърдно и всеотдайно, и резултатите не закъсняват. Внимавайте да не влезете в пререкание с близките си. Приятелите заслужават повече внимание и това го разбирате и днес. Организирайте в тяхна чест събиране и се повеселете.
03 юли 2020
Последни новини