Цената на водата в Пернишко ще се увеличи до средата на годината

Цената на водата в Пернишко ще бъде увеличена до средата на тази година. Това е заложено в бизнес плана на „ВиК“ - Перник за четиригодишен период (2022 - 2026 г.).

Според разчетите цената на кубик вода в региона вече ще струва 3,02 лв. или с около петдесет процента повече спрямо досегашната ѝ стойност от 2,03 лв. Новото увеличение остава под линията на социалната поносимост на цената за водата, която за Пернишка област възлиза в размер на 7,24 лв. за куб. м.

БТА се свърза с директора на „ВиК“ - Перник инж. Борислав Иванов за коментар по темата. Той поясни, че увеличението е наложено главно от инфлацията в страната и трудното финансово състояние на дружеството.

„Цената на водата трябваше да бъде повишена още в началото на миналата година, но поради забавяне от страна на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), остана непроменена. Сегашното по-сериозно увеличение, многократно съгласувано и с КЕВР, ще компенсира периода за 2022 г.", каза ВиК директорът.

През следващите три години цената на водата в Пернишко отново ще претърпи корекции, но те ще бъдат минимални - средно между 10 и 20 стотинки на годишна база. Очаква се в рамките на месец Асоциацията по ВиК на обособената територия и общините в област Перник да  дадат своето дадат становище относно промяната.

Окончателната цена на водата ще бъде обявена от КЕВР и ще влезе в сила в рамките на два - три месеца.

 

Източник: Perunik.COM

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини