Проучване на "Пю": коя страна се бори най-добре срещу коронавируса?

В САЩ има най-много регистрирани случаи на зараза с новия коронавирус. Как американците оценяват действията на своята страна по време на пандемията? И коя държава, според тях, се справя най-добре с кризата?

Американците смятат, че страни като Южна Корея и Германия се справят много добре с пандемията от коронавирус, докато Китай, откъдето тръгна заразата, получава в най-добрия случай задоволителна или лоша оценка. Това сочи актуално изследване на престижния американски институт "Пю", проведено между 29 април и 5 май тази година. За Италия преобладават критичните нагласи, а относно Великобритания се забелязва раздвоение.*

Половината оценки за САЩ са положителни

Ето и конкретни числа: Южна Корея получава 25% отлични оценки и 41% процента добри оценки; на Германия 15% дават отлична оценка, а 51% - добра оценка. И двете страни събират общо 66% положителни отзиви, докато за Италия и Китай те са съответно 34% и 33% процента. Положителните отзиви за Великобритания са 49% .

Относно отношението към собствената си държава, американците са раздвоени: 47% от тях смятат, че САЩ се справят добре или отлично с пандемията, 31 на сто дават задоволителна, а 21% - лоша оценка. За сравнение: Южна Корея е оценена лошо само от 7% от анкетираните, а Германия - дори от едва 4% от участниците в изследването.

И относно оценката за СЗО сред американците се забелязва разединение, обяснимо до известна степен с политическите им пристрастия: 62% от избирателите на Демократическата партия смятат, че организацията се справя отлично или добре в пандемията, докато сред привържениците на Републиканската партия така смятат едва 28%. И още: 80% от симпатизантите на демократите се доверяват на информациите на СЗО за коронавируса и само 36% от тези на републиканците.

Над 38 милиона американци са безработни

Почти половината от американците (46%) смятат, че Щатите могат да се поучат от опита на други страни в битката срещу вируса. Що се отнася до ролята на САЩ в света, 60% от американците смятат, че страната трябва да се грижи за собствените си проблеми. Това не е особено изненадващо на фона на лошите новини от американския трудов пазар. Според последните данни, над 38 милиона американци са загубили работата си (някои от тях временно) от месец март насам. Това е най-тежката криза на трудовия пазар в САЩ от няколко десетилетия насам. Експертите бият тревога, че въпреки отпадането на някои ограничения в отделни американски щати, икономическата ситуация в страната продължава да се влошава.

И още нещо интересно от изследването на "Пю": 84 процента от американците не се доверяват на официалните информации на китайското правителство за коронавируса.

*на страните са раздавани четири оценки: отлична, добра, задоволителна или лоша

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини