Детските градини в Асеновград отварят врати на 1 юни, махат плюшените играчки

Детските градини и яслите в Асеновград ще започнат да приемат деца от 1 юни. Приемът ще се извършва при строго изпълнение на препоръките от Министерството на образованието и на заповедите от министъра на здравеопазването. Това стана ясно след среща между кмета Христо Грудев и директорите на детските заведения. Грудев все пак апелира към всички родители, които имат възможност да се грижат за децата си у дома, да не ги пускат все още на градина, за да се избегнат прекия контакт и струпването на едно място. Ако все пак решат, че децата им ще посещават градина, родителите трябва да са спокойни, че не се изисква медицинска бележка от педиатъра. Предвижда се обаче въвеждането на ред на прием и преминаване на родителите в заведенията. Алгоритъмът ще бъде съгласуван с инспекторите на Регионалната здравна инспекция.

Всички плюшени играчки ще бъдат премахнати. Пясъчниците ще се покрият., а децата ще излизат да играят на двора по групи в определен график. Ще се извършва ежедневна дезинфекция с препарати, одобрени от МЗ. За почистването, прането на бельо и дезинфекцирането ръководителят на детското заведение следва да води дневник, в който ще се вписват по дни и часове извършването на горепосочените дейности. На входовете на градините ще се мери температурата на всяко от децата в първия ден на постъпването им. Служителите от своя страна трябва да ползват ръкавици и маска или шлем. Ще се извършва дезинфекция на съоръженията за игра и пейките в дворовете, след всяко ползване. Ако служител или дете проявят грипоподобни симптоми на новия коронавирус COVID-19 (температура, кихане, кашляне и други), то те ще бъде изолирани в медицинския кабинет, за да се предприемат своевременни последващи мерки.

Малко по-рано – на 26 май, ще заработи Детската млечна кухня в града. Купоните, закупени от родителите през март, ще бъдат валидни, като презаверяване е нужно. Храната ще се получава по предварително установен ред.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини