Подполковник от НСО е ръководил група за поръчкови убийства

Подполковник от НСО е ръководил група за поръчкови убийства. Изненадващото съобщение направи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Става дума за действащ дългогодишен служител на Националната служба за охрана. Държавният гард е член на масонска ложа и с контакти на високо ниво в държавата - политици, магистрати и бизнесмени. 

Трима души са обвинени за убийството на бизнесдамата Станка Марангозова, сред които е и служителят на НСО. Между обвинените задочно е и поръчителят на убийството, който е обявен за международно издирване и чрез бюлетин на Интерпол. И тримата са задържани за 72 часа, след което ще бъде поискан постоянният им арест. 

Станка Марангозова беше застреляна в собствения си автомобил през октомври 2019 г. в София. Смяташе се, че тя е свързана с ДДС измами и че е дължала пари на много хора, но тези твърдения се оказаха без доказателства.  

Милева обясни, че установената организирана престъпна група се е занимавала с разпространение на наркотици, изнудвания, както и поръчкови убийства. Тя е действала от януари 2019 г. до май 2020 г.

След експертна справка на иззетия мобилен телефон на гарда е установена активна комуникация с действащи магистрати, адвокати, бивши министри, държавни служители. С тях престъпната група е обменяла доклади, лични документи на български и чужди граждани, включително и удостоверения и постановления на Софийската градска прокуратура, както и номера на преписки и досъдебни производства, добави говорителят на главния прокурор.  

Държавното обвинение ще преценява дали да отдели материали за друго досъдебно производство, в което съдии и магистрати – членове на ложата, да бъдат обвинени в търговия с влияние или уреждане на дела.

При претърсване на личния автомобил на служителя на НСО, с който е извършал служебните си задължения по време на наряд, са намерено и иззето средство за проследяване и подслушване. 

Служителят на НСО е разпределял задачите между останалите членове на групата, като именно той е приел поръчката за убийство на бизнесдамата. Поръчител е лице, което е имало неуредени финансови взаимоотношения с жертвата, обясни още Милева. За мократа поръчка са платени 50 000 лева.

"Поръчителят е предал бележка с имената на жертвата, регистрационния номер на ползвания от нея автомобил, както и марката и цвета. На автомобила й бил монтиран GPS tracker и е следена в реално време. От интернет е закупен мотоциклет, чиито визия и цвят са променени с цел трудното му проследяване. В деня на убийството жертвата е проследена с мотоциклета. За да прикрие пистолета със заглушител, извършителят носел и букет от изкуствени бели рози", обясни Милева.

След като я убива, извършителят бяга край водоем край Чепинци. Именно там е намерен мотоциклетът, добави тя. 

При претърсванията в домовете на тримата обвинени са намерени наркотици и боеприпаси. Материалите от досъдебното производство са изпратени на Военно окръжна прокуратура София. 

Междувременно НСО обяви, че ще окаже на Военноокръжна прокуратура-София пълно съдействие по продължаващите действия на разследващите органи. 

"Ръководството на НСО очаква на службата да бъде предоставена информация по случая с оглед на предприемане на всички законосъобразни действия спрямо служителя", добавят от НСО.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини