Хакерските атаки имат един основен двигател и той е все по-мощен

Желанието за кражба на пари продължава да бъде водещият мотив за извършването на кибератаки, сочи годишният доклад за разследвания на нарушенията на данни на Verizon, цитиран от CNN. Става дума за директна кражба на пари, включително от банкова сметка или чрез финансова информация, както и за присвояването на информация, която може да бъде продадена. 

Докладът идва, след като във вторник EasyJet обяви, че хакери са откраднали лични данни на 9 милиона клиенти, включително такива за кредитната карта на повече от 2000 души.

Проучването на Verizon установява, че 86% от нарушенията на данните, анализирани през 2019 г., са с цел финансова печалба. За сравнение предходната година този дял е бил 71%. Много от нападенията са извършени то организирани престъпни групи. 

Сред другите мотиви на хакерите са шпионаж, идеология и т.н. „вторични“ движещи сили, като желание за кражба на интелектуална собственост или търговски тайни.

Докладът анализира 32 002 инцидента  сферата на сигурността и 3 905 потвърдени нарушения, докладвани от 81 организации от редица индустрии по целия свят.

По-голямата част от нарушенията – поне 67% – са причинени от един от три често срещани проблема. Първият е свързан с кражбата на пароли, тъй като хората продължават да използват слаби кодове или едни и същи такива в продължение на години и за най-различни сайтове. 

Другият метод са социалните атаки, какъвто е фишингът – тогава, отново заради ниска киберхигиена, потребителите биват лесно склонявани да направят нещо, като да посетят линк или да изтеглят файл със зловреден код или вирус. Третата причина са човешките грешки – хората са на практика най-слабата брънка във веригата и улесняват максимално хакерите, като например запишат паролата си на някое листче на стената, видимо за всички.

Източник: economic.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини