Само единна ставка за ДДС ще осигури баланс на интересите на всички сектори, счита БТПП

Според Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ единна ставка за данъка върху добавената стойност /ДДС/ създава истинска равнопоставеност на стопанските субекти, независимо в кои сектори работят, съобщиха от пресцентъра на БТПП.

От палатата напомнят, че в България намалена ставка от 9 на сто за ДДС се прилага единствено за нощувките при хотелите и изтъкват, че в този случай презумпцията е, че от международния туризъм (посещенията на чужденци) се създават основните приходи в сектора и той се разглежда като един вид износ.

От работодателската организация изтъкват, че в последните години бюджетът на страната завършваше с излишък или малък дефицит и посочват, че в този смисъл идеите за промяна на принципите на данъчната система, без значение от кого се дават, могат да доведат единствено и само до увеличение на дефицита, влошаване на привлекателността на икономическата среда и увеличаване на сивия сектор. Никой разумен управник, при една работеща данъчна система, която в продължение на няколко години допринася за повишаване на кредитния рейтинг на страната, не би предприемал действия за нейното утежняване, са категорични от палатата.

Политиката в областта на ДДС за целия период от неговото въвеждане в България преди повече от 25 години винаги е следвала философията за единна ставка, изтъкват още от БТТП и заявяват, че разчитат, че преди да се предприемат каквито е да е било решения, особено по средата на данъчната година за промяна в данъците, те ще бъдат предварително анализирани и поставени на широко обществено обсъждане, в това число и с работодателските организации в България.

Приходите от данъка върху добавената стойност имат между 26 на сто и 45 на сто дял от всички данъчни приходи през периода 1998-2019 г., се припомня в прессъобщението. За 2019 г. общите данъчни приходи възлизат 23.6 млрд. лв, а приходите от ДДС са в размер на 11 млрд.лв. От БТПП предупреждават, че дори и малко намаление в ставката за ДДС ще доведе до бюджетни загуби, с чието финансиране ще натоварят данъкоплатците.

В много от страните в ЕС имат различни ставки за ДДС, но за разлика от България в тези държави преките данъци са високи, посочват още от БТПП и дават пример с Франция, където данъкът върху доходите е 51.5 на сто, в Германия - 47.5 на сто, а в България - 10 на сто.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини