Защо младите хора не искат деца

Според проучване, публикувано в журнала Demography, има една голяма причина, поради която двойките избират да нямат много деца: така са по-щастливи.

Ето и подробностите: авторите на изследването Рейчъл Марголис и Мико Мирскила опитали да изчислят ефекта, който има раждането на дете, върху цялостната удовлетвореност от живота. Те включили в проучването си повече от 2000 души в Германия, където нивото на раждаемостта е изключително ниско в сравнение с други държави. Участниците оценявали нивото на щастието си по скалата от 1 до 10, преди да имат деца и две години, след като са се появили малките, пишат Новите Родители.

Оказало се, че това да са родители е убило тръпката за живот за много от тях.

Едва 30% от респондентите казали, че са точно толкова щастливи или повече, отколкото преди да имат деца. Но мнозинството свидетелствали за доста резки спадове в нивото на щастие. По скалата от 1 до 10 имало спад с около 1,4, което се смята за „доста сериозно”. Всъщност проучването свидетелства, че хората, които току-що са станали родители, са по-нещастни, отколкото тези, които тъкмо са приключили с развода си (при тях спадът в нивото на щастието е около 0,6), които са останали безработни (спад с 1), и дори от тези, чийто партньор е починал (спад с 1).

Учените заключили, че този спад в щастието е основната обезкуражаваща причина за хората да имат повече деца, което обяснява вече спомената демографска криза в Германия.

Макар че това проучване е специално за Германия, то казва много от това, което повечето млади по света вече са осъзнали: децата са си сериозен ангажимент, затова и някои хора просто не трябва да имат такива.

В Щатите нивото на раждаемостта сред жените от поколението на милениумите е в страхотен упадък точно в този момент. И въпреки стигмата на това да нямаш деца, този спад отчасти се дължи на факта, че има безброй причини защо 20 и няколко годишните може би биха искали да се въздържат от родителството, като например финансови проблеми, кариерни амбиции и притеснения за пренаселеността на света.

Да имаш деца би могло да е преживяване, променящо живота и отварящо очите за света. Както свидетелстват новите родители, появата на детето невероятно променя начина, по който виждаш себе си и света.

Но това преживяване, както показват резултатите от проучването, може би не е за всеки.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини