Шламохранилището на ТЕЦ "Република" е източник и на запрашаване, твърди сдружение "Дишай, Перник"

Шламохранилището на ТЕЦ "Република" е източник и на запрашаване, заявява в официално становище сдружение "Дишай, Перник".

Членовете на сдружението припомнят, че са организирали мащабно засаждане на фиданки в непосредствена близост до депото, за да се намали запрашаването на въздуха. "Направихме и изложба със снимки от същото място, за да покажем и разкажем на хората, че там се случват нередни неща, които са опасни за всички нас". 

Според членовете на сдружението, инцидентът със скъсаната дига е показал, че депото се експлоатира неправомерно и поставя населението в реален риск при преливане на огромни маси от смес между вода и отпадъчен продукт от дейността на ТЕЦ-а.

През ноември 2019 г. сдружението се е обърнало с писма до МОСВ, РИОСВ и Министерство на енергетиката с въпроси относно шламохранилище "Седми септември". "Питахме тези институции: дали ТЕЦ "Република" разполага с действащ съгласно закона сгуроотвал, където се депонират отпадъчните от дейността му продукти, кои са разрешените към момента депа за ползване от централата".

Сдружението е потърсило отговор и относно статуса на двете шламохранилища на ТЕЦ "Република" - "Седми септември" и "Кудин дол" и има ли право дружеството да депонира отпадъците от дейността си на тези места.

"Въпросите ни не получиха отговори до момента на инцидента в кв. "Калкас", уверяват от сдружението. Сега ТЕЦ "Република" е прекратила работа. Директорът на местната "Топлофикация" Любомир Спасов заяви, че чака становище на отговорните институции за начина, по който централата да продължи дейността си.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини