Перничани без топла вода от миналата седмица, а авариите на местното ВиК са ежедневни

Перничани са без топла вода от миналия четвъртък, когато се скъса дигата на шламохранилището над квартал "Калкас". 

"Топла вода нямаме, откакто стана аварията. Студената вода е на режим. От ТЕЦ-а казват "предадохме документи", другите "не ни интересува, кой е виновен. Нека Борисов да прати прокурорска проверка, да се види, кой е прав, кой е крив", заяви жител на Перник пред бТВ. 

По думите на жената жителите на града плащат "фантастични сметки", а проблеми има постоянно или с доставката или с качеството. 

Относно пандемията жената попита как се спазват всички изисквания, като няма топла вода. "Ние всички, които живеем в този град, как да се къпем", попита тя. 

Според очевидци мястото, където стана аварията, все още не е почистено. 

От ТЕЦ "Република" казаха, че аварията е отстранена и чакат становище от институциите шламохранилището да заработи отново. 

"Рекултивацията е част от комплексното разрешително. Не виждаме основателна причина ведомството да се произнася за възобновяване работата на шламохранилището на ТЕЦ "Република", отговориха от Министерството на енергетиката. 

Кметът на Перник Станислав Владимиров коментира че "някой се опитва да опъва нервите на перничани".

"Тук главен герой е топлофикация Перник. Вече 5 дни няма топла вода и нямаме яснота кога ще има. Топлофикация дава разнопосочни сигнали, уверенията още първия ден бяха, че се преминава на газовия котел, който да осигури прилична вода - топла докато изчистят всичките си документални неуредици, добави той.

Владимиров коментира, че не вижда как шламохранилище, което по чудо със скъсването на стената не причини огромни щети на перничани, ще заработи отново.

Вчера водих разговори с ръководството на топлофикация, те ме увериха, че са запалили Трети парогенератор и че ще има вода с прилична температура, добави пернишкият кмет. 

"90 апартамента сме в моя блок, как да преминем на алтернативно отопление", пита Владимиров.

Според него ТЕЦ "Република" "играе на инат, вие ни затворихте шламохранилище, ние пък няма да подадем вода на перничани". 

"Аз ще търся съдействие на институциите", добави кметът.

Миналата седмица се скъса дигата на шламохранилището, където се депонира пепелината от котлите на ТЕЦ "Република". Аварията доведе до отцепването на квартал Калкас и евакуирането на хора. Шламохранилището е изградено на мястото на бившия открит въгледобивен рудник "Куциян". Последното комплексно разрешително за експлоатацията му е от 2016 г., но "Топлофикация Перник" е продължила да депонира отпадъка си и след това. По данни на РИОСВ за периода 1972-2015 г. в двата сгуроотвала е обезвреден приблизително 26 млн. тона сгуропепелен отпадък. Топлоснабдителното предприятие отделя сгурия, шлака и дънна пепел от котлите до 54 300 тона годишно, пепел от изгаряне на въглища - до 489 000 т/год. и до 57 000 т/год. гипс от работата на сероочистващата инсталация.

Тогава стана ясно, че скъсаната дига е около 5-6 метра.

На мястото на аварията пристигнаха и трима министри - Младен Маринов на вътрешните работи, Емил Караниколов на икономиката, екомистърът Емил Димитров, както и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов.

Екоминистърът обясни, че "на този етап, за да няма отпадъци, Топлофикация ще преминат на газ в извънреден режим, ще издадем и съответните предписания".

Малко по-късно обаче изпълнителният директор на местната Топлофикация инж. Любомир Спасов заяви, че ТЕЦ "Република" ще премине на газ, ама догодина и ще продължи да използва същото хранилище. Спасов обясни, че още тогава ще бъде пуснат и Пети парогенератор, който е основна мощност на централата. Така ще се осигури топла вода на перничани. От думите му става, ясно, че отпадъкът ще се депонира отново в шламохранилище със скъсана дига "Седми септември", в което според Спасов все още има възможност за допълване на обема.

Вчера екоминистърът беше на работна среща при областния управител на Перник Емил Костадинов. И двамата бяха категорични, че пернишката топлофикация трябва да постъпи отговорно и да подсигури вода за абонатите.

Издадено е предписание на шламохранилището, но това не спира ТЕЦ "Република" да работи, заяви Димитров. По думите му дружеството може да работи на газ и да подсигури подаването на топла вода на хората.

Що се отнася до въглищата, проблемът идва от това, че трябва да намерят начин да транспортират сгурията на друго място.

Екоминистърът е категоричен, че докато не се установи, че шламохранилището не застрашава живота на хората, няма как да бъде пуснато в експлоатация.

Ежедневните аварии на ВиК Перник оставят жителите на града на сухо. На места в централната част на Перник, квартал "Калкас", пернишкото село "Дивотино", радомирския квартал "Пчелински" и село "Владимир" остават без вода и днес заради аварии.

От пускането на новия 13-километров водопровод от Мало Бучино авариите по водопреносната мрежа в Перник са ежедневни, а причината за това са голямото налягане, което се подава от София, и амортизираната ВиК мрежа. В момента жителите на Перник имат вода от 6 часа сутринта до 22 часа, ако, разбира се, нямат аварии, а водата в язовир "Студена" е към днешна дата е 15 511 000 куб. метра при капацитет 25 519 100 куб. метра. Притокът е 2591 л/сек., а разходът е 301 л/сек.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
05 юни 2020
Последни новини