Преодоляването на епидемията ще бъде маратон, а не спринт, предупреди европейският здравен център

Преодоляването на епидемията от КОВИД-19 ще бъде маратон, а не спринт, предупреди днес директорът на Европейския център за предотвратяване и контрол на заболяванията Андреа Емън. Тя говори пред комисията на Европейския парламент по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

Емън посочи, че с излизането от карантината и облекчаването на част от досегашните ограничения ключова роля ще имат съобщенията към гражданите, за да бъде задържано разпространението на заразата. По нейните думи наложените ограничения за движение и общуване досега са довели до 45 на сто по-малко заразявания в последните две седмици, сравнено с началото на април.
Емън съобщи, че в повечето европейски държави се наблюдава затихване на епидемията, като в четири страни данните остават без промяна, а в една се наблюдава увеличение в дневния брой на новооткритите болни.

В света до днес заразените са около 3,5 милиона, а около 250 хиляди са починали от КОВИД-19. От този брой 1,1 милиона са заразените в ЕС и Великобритания, а смъртните случаи са над 130 хиляди. Над половината от починалите са хора, приети в домове за социални грижи, уточни Емън.

По нейните думи занапред ще бъде необходимо държавите да следят географското разпространение на заразата; да въвеждат все по-широко изследванията за вирусоносители; да откриват и изолират онези, с които вирусоносителите са общували; да изготвят стратегии за връщането на хората на работа. Емън отбеляза необходимостта от внимателен подбор на съобщенията към обществото - т. нар. рискова комуникация.

Според нея е важно хората да бъдат наясно, че днешната заплаха скоро няма да изчезне. Емън добави необходимостта всеки да продължи да поддържа висока лична хигиена, безопасно разстояние от околните, както и всички да знаят правилата за употреба на защитните маски.

Коментари в сайта

Последни новини