Ново изследване: Децата не се заразяват, нито предават коронавируса

Децата не се заразяват и не предават коронавируса - твърди ново швейцарско изследване. В същото време в редица страни установяват тежки възпаления у деца, които навярно са свързани с КОВИД-19.

Френският министър на здравеопазването Оливие Веран оповести тревогата си от възпалителни заболявания у деца, които може би са свързани с коронавируса. Парижки лекари съобщават за деца с треска, стомашно-чревни оплаквания и съдови инфекции. Както вече информирахме, такива случаи има и във Великобритания. Там министърът на здравеопазването Мат Ханкок каза, че може би става дума за свръхреакция на имунната система, свързана с коронавируса.

За подобна симптоматика у деца се съобщава още от Испания, Италия и Швейцария. Британските и френските здравни власти подчертават, че при проведените тестове част от децата са дали положителен резултат за коронавируса, но друга част не са заразени. Този факт в момента поражда многобройни догадки. Оливие Веран призова лекарите и учените във и извън Франция да следят внимателно за появата на такива случаи и да обменят информация помежду си. Във връзка с плановете за отваряне на училищата на 11 май министърът поясни, че от началото на пандемията са установени много малко случаи на деца, заболели от КОВИД-19.

В Германия беше взето решение, че до настъпването на лятната ваканция всички ученици трябва да имат възможност поне временно да се връщат на училище. Германската министърка по въпросите на семейството, жените, възрастните хора и младежта Франциска Гифай настоява внимателно да се проучи ролята на децата при предаването на коронавируса. Според нея, такава информация е решаваща за бъдещите стъпки към отваряне на училищата и детските градини.

Едно швейцарско изследване твърди, че децата под 10 години нито се разболяват от КОВИД-19, нито пренасят заразата. Във връзка с това швейцарската Федерална здравна служба съобщи, че няма никакви пречки пред отварянето на основните училища и детските градини.

Даниел Кох, под чието ръководство здравната служба се бори срещу пандемията, заяви пред медиите: "Децата на практика не се заразяват и не предават вируса на други". До този извод швейцарските специалисти стигнали въз основа "едно много сложно изследване" и на информациите, които получили от педиатри и специалисти по инфекциозни заболявани от университетските болници в Цюрих, Берн и Женева.

    

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини