Светещи делфини плуват край Калифорния (видео)

Изображение 1 от 2

    Калифорнийският фотограф Патрик Койн видял за първи път делфини да танцуват в биолюминесцентни води по Netflix. Втория път той ги заснел лично през една от най-вълшебните нощи в живота си, както описва преживяването.

    След като издирва часове през непрогледната тъмнина край бреговете на калифорнийския плаж Нюпорт, наскоро Койн попада на тези светещи торпеда .

    "Бяхме навън за няколко часа и на последния си участък най-накрая изскочиха 2 делфина и започна невероятното сияйно шоу", пише той в своя Instagram.

    "Няколко минути по-късно бяхме посрещнати от още няколко, което беше лудо. Честно казано все още обработвам всичко това ..."

    Койн казва, че заснемането е било предизвикателство. Биолюминесценцията е трудно забележима и е ефимерна по природа, така че получаването на кадри изисква перфектните условия и малко късмет.

    В крайбрежните райони биолуминесценцията се причинява от микроскопични организми, наречени динофлагелати. Тези малки морски "огнени растения" са от семейството на планктона и са доста чувствителни към всякакъв вид движение. Когато са стресирани, всяка клетка излъчва светлина с продължителност до 100 милисекунди. Когато има множество от тези микроскопични организми на едно място, движението на перката на делфина може да доведе до страхотно шоу.

    Екологът Ребека Хелм от Университета на Северна Каролина Ашевил споделя видеото, като използва по-смешна метафора, за да опише явлението, въпреки че не напълно правилно. "Аааа красиво - делфините плашат водораслите толкова лошо, че те пускат светлина". Всъщност нищо не се отделя, всичко се случва вътре в клетките.

    Когато са стресирани, динофлагелатите произвеждат два химикала, при реакцията на които се отделя светлина. Те са известни като ензим луцифераза и съединението луциферин и заедно карат динофлагелатите да светят през нощта, когато бъдат механично обезпокоени.

    Всъщност явлението "нощно светене" се среща при няколко различни морски вида, често като начин да сплашат хищниците. Оказва се, че това не действа на хората - за нас гледката е просто зашеметяваща.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини