"Спяща" компания от Англия ще придобие концесията за въгледобив в Перник

Сделката прилича на тези от преди няколко години, в които свързаните с Христо Ковачки фирми смениха собствеността си

Комисията за защита на конкуренцията е разрешила на регистрираната в Лондон Clodenhill да придобие 100% от капитала на "Мин индъстри", която притежава концесията за добив на кафяви каменни въглища край Перник. Въгледобивът в региона, също както ТЕЦ-а и топлофикацията, се свързват с Христо Ковачки и затова предложенията са, че реална сделка в случая няма, а по-скоро става дума за формално прехвърляне на активи. По подобен начин преди години почти всички фирми около Ковачки първо преминаха в офшорни дружества (основно от Сейшелските острови), а след въведените законови ограничения през 2014 г. - в други чуждестранни компании от позволени дестинации (основно Великобритания), но с неясна верига на собствеността.


Именно това е и причината КЗК никога досега да не е откривала формална свързаност между дружествата от групата на Ковачки, въпреки че многократно е била сезирана за това от работодателски организации. Самият бизнесмен пък публично твърди, че е само консултант на енергийните фирми.

За какво е сделката

От решението на КЗК, с което е одобрена концентрацията, става ясно, че след като Clodenhill придобие капитала и контрола върху "Мин индъстри", дейността му ще бъде "продължена и подобрена посредством нови инвестиции, оптимизиране и модернизиране на производствените процеси".

В случая от 2016 г. "Мин индъстри" получи разрешение от държавата да поеме концесията на находище "Пернишки въглищен басейн" от свързаната с Ковачки "Мини открит въгледобив". Последната фирма обаче на практика остана подизпълнител на "Мин индъстри" и досега продължава да извършва самата дейност по въгледобива.

От последните финансови отчети на двете фирми (за 2018 г.) се вижда, че приходите им намаляват (до около 20 млн. лв. на всяка една от тях), но все пак отчитат печалба - 1.1 млн. лв. за "Мини открит въгледобив" и 920 хил. лв. за "Мин индъстри". В мините сега работят 320 души, а в дружеството концесионер - 40.

Кой участва

Според предоставените в КЗК данни пряк контрол над Clodenhill осъществява 32-годишният Гарет Крисовалентин (Garret Chrysovalntine), като се казва, че нито той, нито самата фирма имат друга дейност в България. Според фирмените документи в Британския търговски регистър (Companies House) обаче Clodenhill е "спящо" дружеството от самото му създаване през 2015 г. - регистрирания капитал е 100 паунда, като за всичките години няма никаква дейност. Освен това се вижда, че Кипър е посочен като обичайно място на пребиваване за Крисовалентин, който иначе има британска националност. Освен това въпросният човек се появява и в онлайн базата данни Panama Papers за офшорни фирми на Международния консорциум от разследващите журналисти (ICIJ). Там е кипърският му адрес в Ларнака и участие в офшорката от Британските Андили - AF Markets Ltd, в която партньори са му трима руски граждани.

"Мин индъстри" пък е регистрирана през 2012 г. с 2 лв. капитал и е собственост на Петър Николов. От миналата година, след като дружеството влезе в новините с разкопаването на частни земи край село Дивотино, управител е Валери Манов.

Изпълнителен директор на "Мини открит въгледобив" е Васил Мечев, но фирмата е притежание на регистрираното във Великобритания Laumer Limited.

От офиса на Христо Ковачки заявиха за "Капитал", че нямат нищо общо с купувача, а Петър Николов продава дружеството си, тъй като не иска да се занимава повече с този вид дейност.

Източник: www.capital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини