966 са потвърдените случаи на COVID-19, 51 нови (видео)

Общо 966 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг във вторник сутрин, 21 април. 

Новите случaи са 51 за денонощието, 16 от тях са хоспитализирани. Те са констатирани в областите София - 22 случая, Плевен - 19, Бургас - 5, Кюстендил - 2, Смолян, Сливен и Хасково - по 1 случай.

Общият брой на потвърдените случаи при медицински служители е 80, с новите 4 случая за денонощието.

268 с потвърден COVID-19 са под лекарско наблюдение в болнични условия, 34 от тях са в интензивни отделения и клиники.

Общо починалите са 45.

170 са излекуваните.

Заповедта от вчера за имунизациите изненада личните лекари. Това не е кампания, която ще свърши утре, каза ген. Мутафчийски. Дадената възможност във вторник и четвъртък да идват деца, е за да няма срещане на потоците. Разбира се, където личните лекари нямат много деца, по тяхна преценка, денят за деца може да е един.

Личните лекари получават заплащането си от касата, не на база прегледани пациенти, каза доц. Кунчев. Ако някой не е бил засегнат от мерките, това са те. Това каза той във връзка с идеята да бъдат отсрочени наемите им заради прекратяването на дейността им до момента.

Заразените в "Мизия" в Плевен. Предприятието е с над 1000 работници - шивачки. На 15 април е постъпила с опаквания работничка. 19 са се оказали положителни от 30 теста до момента, те са без симптоми. По решение на ръководството на предприятието е взето решение за 14-дневно прекъсване.

Няма практика в света за тестване на всички приемани за лечение, каза ген. Мутафчийски във връзка с възстановяването на плановата дейност на болниците. Това би поставило в невъзможност лабораториите. Има обаче ясни указания кои от постъпващите в болница трябва задължително да бъдат тествани.

Пожарът в Чернобил. Псевдосъобщения от БАН, фалшиви новини са станали причина за брифинга вчера, каза ген. Мутафчийски. Може би времето не бе удачно, но напрежението ескалира след падането на дъжда. Премиерът е взел решението в тази връзка да бъде съобщено на хората, че нивата на радиацията са нормални и няма причина за тревога.

Защитните средства в търговските вериги. Установено е нарушение в обект, ще бъдат взети мерки.

Критериите за облекчаване на мерките. Моловете в момента не работят в цял свят, останалите магазини у нас работят, в света започнаха да говорят за отваряне на малки магазини. За вдигане на забрана се анализират рисковете. Единствената опасност за парковете е събирането на групи и пиенето.

Ситуацията не се преекспонира, тя продължава да бъде тревожна. Според нас това е опашка от излизането по Цветница. Не е само защото се правят повече тестове. Тази тактика на тестването е от три седмици.

Влизането в София. Няма основание да бъдат разрешени пътуваният към и от София. Тя продължава да е най-голямото огнище.

Няма завърнали се на работа оздравели. У нас мерките са по-строги, отколкото в Германия например. Изискват се два отрицателни теста за наличие на коронавирус, за да се гарантира, че няма да бъдат заразени други хора. Карантината у нас е 28 дни. Вирусът се изчиства бавно, все още имаме пациенти с него след 37 дни, каз ген. Мутафчийски.

Да не се разрастнат малките огнища е целта сега. У нас имаме малко случаи, огнищата са малки. Точно такива от малки огнища стават големите огнища, което се случи в европейските страни. Не е въпрос само бройката на заразените, а на възможността на здравната система да поеме болните.

Излекуваните лекари засега са 8.

Може ли чрез храна да се пренася коронавирус. Не, няма данни за заразяване чрез изяждане, може да има повърхностно замърсяване с коронавус на храната, каза доц. Кунчев. Но заразяването става, когато коронавирусът попадне в лигавицата на дихателните пътища.

Броят на извършените тествания се обновява на една седмица.

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ме
    Мерси
    5 -7
    08:41, 21 апр 2020
    Аха, ясно де - обричат ни на бавна смърт. Няма страшно, страхът и паниката, които насаждат, ще свършат и това.
    • Ак
      Ако
      5 -1
      10:57, 21 апр 2020
      Невероятно си Тъп г-н или г-жа Мерси!
  • 2
    7/
    7/8
    4 -5
    09:21, 21 апр 2020
    Гледайте 7/8 тв,само там се канят хора които нямат държавната поръчка само да всяват паника сред населението а казват нещата такива каквито са
  • 3
    Ви
    Вип
    3 -3
    09:27, 21 апр 2020
    Много точен коментар следя ги редовно тези 3те телевизиики не ги гледам въобще щото са купени
  • 4
    Да
    Дамян
    4 0
    11:03, 21 апр 2020
    Слава богу,че офицер,който е видял много и знае много е начело на този щаб.И не се впечатлява от колажи, анекдоти и откровени нападки по негов адрес.Но аз лично се срамувам , че сякаш не осъзнаваме,че този човек прави огромно усилие да ни опази от нас самите, от тъпото ни аз.
Последни новини