Почти половината хора над 40 г. изпитват същата слабост като възрастните над 70 г.

Почти половината хора, след като навършат четиридесет години, могат да проявяват същите симптоми на физическа слабост като хората, навършили 70 г., съобщи "Дейли мейл".

Това установило проучване на австралийски учени, които открили у 45 на сто от навършилите 40 г. симптоми като отслабване на подбедриците, проблеми с равновесието, слаба чувствителност в стъпалата, стомашни проблеми.

Става дума за състояние, което обикновено се свързва с напредналата възраст и се изразява в общо влошаване на здравето, спад в енергийните нива и податливост на заболявания.

Упражненията, подходящата диета, добрият сън и поддържането на психическото здраве могат да отстранят проявата на тези симптоми при наближаващите възрастта от половин век.

"Не е нужно да си над 70 г. или над 80 г., за да се чувстваш крехък и слаб, възрастта няма значение", казва авторът на изследването проф.Сю Гордън от колежа по здравни науки в университета Флиндърс, Аделаида, Южна Австралия.

Изследването било проведено за период от 18 месеца сред 656 здрави хора на възраст между 40 и 75 г., които живеят независимо в домовете си.

Учените проследили качеството на съня, храненето, хидратирането и активността им, като специално били отчитани случаи на падане или загуба на равновесие.

Анализирани били кръвното налягане, сърдечния ритъм, баланс, памет и как се справят с тревожността и депресиите.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини