Милиони за спукани тръби: Тъжната история на "спасителния" водопровод до Перник

"Спасителният" водопровод към Перник, за който бяха похарчени поне 20 млн. лв., създава все повече проблеми. Вместо да ликвидира безводието в града, започнало след източването на яз. "Студена" в края на миналата година, тръбата от София през с. Мало Бучино до Перник пука градския водопровод, което води до аварии. Проблемът е във високото налягане, с което водата влиза в града. При по-ниско налягане спада и дебитът и тогава местното ВиК дружество се опитва да компенсира разликата, пускайки по-големи количества от язовира. Така обаче новата тръба се обезсмисля, защото от "Студена" се харчи повече вода.

Тези признания бяха направени в сряда вечер от екоминистъра Емил Димитров-Ревизоро в ефира на БНТ. По думите му пернишкото ВиК се е видяло в чудо, защото не може да се оправи с новия водопровод. Идеята беше по него да идват по 780 хил. кубика вода месечно, а от язовира да се пускат по 300 хил. кубика. Очакваше се водоемът да се напълни по-бързо чрез разделното подаване на вода. Случва се обаче точно обратното, твърди Димитров.

Точи се язовирът

"Точи се язовирът за сметка на водопровода, който идва от София. Тя всичката отива в Перник и хората я ползват. Но тази вода, която отива в Перник, трябваше да бъде 800 хил. кубика от София, 300 хил. кубика от Перник, за да може той да се пълни и да стигне за по-дълго време", заяви той.

Според него решението е ясно – изграждането на още един резервоар, който да играе ролята на изравнител, така че да се реши проблемът с по-високото налягане на софийската вода. Такъв можел да се построи за 28 дни. Защо това не е било предвидено в първоначалния проект, не става ясно.

"Вината не е нито в кмета, нито в местното ВиК, нито в новия водопровод. Но трябва да се синхронизират трите да работят. Налягането от язовира и налягането от новия тръбопровод трябва да бъдат изравнени. Този проблем обаче не се решава с един клапан, както някой набързо е решил, а се решава с един резервоар", обясни министърът.

В противен случай: "Ако се източи язовирът лятото или есента, хората пак ще имат същите проблеми", прогнозира Димитров.

Резервоар, но къде?

В Перник нямат никаква идея къде и дали ще се построи този нов резервоар, показа проверка на Mediapool. За изграждането му очевидно не е определен дори терен, което със сигурност ще забави работата още повече. Идеята на министъра е резервоарът да се намира на същата кота, на която е и пречиствателната станция на яз. "Студена". Така може да се намали налягането на подаваната от София вода, защото вече ще се разчита на спускането на количествата по гравитачен път. Тръбата от София върви по сервитута на стария суходолски път към Перник през селата Мало и Големо Бучино. Тя се включва в градската мрежа в шахта в кв. "Изток". Именно тръбите в "Изток" и съседния кв. "Мошино" се пукат почти непрекъснато през последните няколко седмици.

Тръбата изпълнява своята функция

Въпреки проблемите с новия водопровод, съоръжението не е безполезно, заяви пред Mediapool кметът на града Станислав Владимиров.

"Тръбата изпълнява своята функция. Ако я нямаше, в момента нямаше да сме само на нощен режим", каза той. Режимът в Перник беше облекчен след обявяването на извънредното положение заради коронавируса.

По официални данни в яз. "Студена" към момента има 11 млн. кубични метра вода. т.е. водоемът не е достигнал дори половината си обем, но се очаква количествата да се увеличат и към края на май да достигнат около 15 млн. кубика. Едва тогава може да се мисли за цялостно премахване на режима.

Въпреки всички хвалби на правителството, яз. "Студена" се пълни главно заради валежите, обилното снеготопене и въведения режим. И трите бяха неизбежни. В момента във водосборната зона на водоема има около метър сняг и се очаква след като се разтопи нивото да се вдигне още.

Не е разбрал, тръбите са стари

Според шефа на пернишкото ВиК Борислав Иванов проблем с налягането няма. Пред Mediapool той обясни, че и от язовира, и от София се подава с еднакво налягане – около 6 атмосфери. Той си обяснява авариите с остарелите тръби на градския водопровод. Иванов обясни, че досега не е виждал проект за нов резервоар, но идеята не била лоша.

"Не е лошо от организационна гледна точка да има такъв резервоар", каза той.

В момента налягането по новото трасе се балансира с регулатори, обясни Иванов. Според него през последните дни аварии в кварталите "Изток" и "Мошино" не е имало.

Още малко вода

Ден след участието си в БНТ екоминистърът Димитров разреши на местното ВиК да ползва допълнителни 300 хил. кубика месечно от язовир "Студена". Така на практика бе удвоено разрешеното за ползване месечно количество.

В заповедта си министърът прави следната констатация:

"От гореизложеното е видно, че все още не е налице ползване на разрешените обеми от яз. "Бели Искър" и към момента ВиК-Перник основно разчита на яз. "Студена", който вместо да се напълни през пролетното пълноводие и да разполага с гарантирани количества до следващото снеготопене, към момента продължава да се източва".

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    13
    1313
    1 0
    11:31, 17 апр 2020
    Българска работа нека да си я види боико
Последни новини