Новият водопровод до Перник не може да се ползва пълноценно, обяви екоминистърът

Новата тръба, по която се доставя рилска вода през София към Перник, не може да се ползва пълноценно. Такова оплакване е получил министърът на екологията Емил Димитров-Ревизоро от директора на ВиК дружеството в Перник. Пред БНТ той уточни, че всичко това е довело за 10 дни да се използва вода от яз. "Студена", която е била предвидена за 1 месец.

Новият водопровод от с. Мало Бучино до Перник е дълъг 12.5 км. Чрез него вода от язовир "Бели Искър" се пренасочва към Перник. С изграждането му беше предвидено градът да се захранва с 800 хил. кубика вода от София и 300 хил. кубика от яз. "Студена".

"В момента е обраното и се точи язовирът. Местното ВиК се е видяло в чудо. Водата от София влиза с голяма скорост и гърмят тръбите. За 10 дни похарчиха количеството вода от язовира, колкото за цял месец. В средата на лятото ще имаме проблеми, ако продължаваме така", каза Димитров.

"Ситуацията е такава, че направихме един голям водопровод, който в момента има проблеми с местното ВиК, че не може да го ползва пълноценно. Трябва да се направи резервоар, от който с нормално налягане да влиза водата в Перник. Такъв резервоар може да се изгради за 28 дни", каза още той.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    13
    13
    3 -1
    20:49, 15 апр 2020
    Българска работа .
Последни новини