Най-известният украински манастир пламна от коронавирус

Най-известният украински манастир - Киевско-Печорската лавра - бе поставен под карантина, след като се оказа, че над 90 от 250-те монаси са заразени с COVID-19, съобщават местни и руски медии. Това представлява около една пета от случаите в украинската столица.

Жертвите вече са две. Първият починал от пневмония бе 73-годишният архимандрит Нектарий, който е имал редица хронични заболявания, а първоначалните му тестове за коронавирус са били отрицателни. В болница е починал още един монах.

От Украинската православна църква (УПЦ) съобщават още, че всички монаси са минали през медицински изследвания, като някои вече са настанени в болници за лечение.

Хоспитализиран е и настоятелят на Киевско-Печорската лавра владиката Павел.

„Общият брой на инфектираните все още се уточнява, доколкото всички изследвания се правят в държавни здравни заведения“, съобщават от пресслужбата на УПЦ.

Властите затвориха манастира, който се намира в центъра на Киев, по преценка, че се е превърнал в огнище на заразата.

Киевско-Печорската лавра е исторически източноправославен пещерен манастир, построен през 1051 г. Въпреки че представлява културна и туристическа забележителност, той продължава да е действащ мъжки манастир.

Лаврата е едно от културните богатства на Украйна, известна със своите лабиринтни пещери, в които почиват мумифицираните тела на монасите.

Източник: ClubZ

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Й
    Й
    0 0
    20:33, 14 апр 2020
    Началника,им е в отпуск.
Последни новини